Робот прави пици във Франция

Робот прави пици във Франция

Възможно ли е роботите да станат най-известните майстори на пица в света? Това се опитва да постигне французинът Филип, който използва робот в заведение край Париж. Обикновено виждаме роботите във фабриките, но този е способен да сложи доматен сос върху основата на пицата, а после да я пъхне във фурната и накрая да я нареже на парчета. Роботът е настроен да извършва със своите три ръце няколко задачи наведнъж. Според неговите създатели той може да прави пица на всеки 30 секунди или до 120 за един час. За сравнение, капацитетът на обикновения пицар е най-много 40 пици в рамките на 60 минути. Но въпросът не е само в бързината. Всички съставки са внимателно подбрани.

Идеята е на двама френски инженери и се заражда още докато са в университета, съобщи БНТ. Единствената храна, която могат да си позволят по това време е от заведенията за бързо хранене, но тя е толкова лоша, че са провокирани да измислят начин как това може да се промени.

"Роботите могат да направят уникални пиците на клиентите, според техните желания по всяко време на деня, дори в 2 часа през нощта. А това е доста забавно и не може да бъде направено в заведение за бързо хранене или традиционен ресторант. Хората днес имат все по-малко време за обяд и често това е за сметка на качеството на храната. Ние им предлагаме и двете", разказва Филип Голдман.

Филип има големи идеи за новаторското си производство, което като начало иска да премести в центъра на Париж.

Там обаче ще срещне конкуренцията на истински майстор на пици - италианецът Виторио Монти. Със златните си ръце той прави истински шедьоври.

"Не, не! Бъдещето на пицата не са роботите. Пицата е традиция, а това означава тя да се прави ръчно", казва майсторът на пица Виторио Монти.

Споделяне

Още от Общество

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?