Робот ще дезинфекцира столичната болница "Св. Ана"

Роботът, който ще чисти по-природосъобразно

Модерен робот за дезинфекция на столичната болница "Св. Ана" предостави телекомът "Виваком" във вторник.

Смарт роботът може да работи на 4G и 5G, както и през Wi Fi. Той използва по-природосъобразна технология в сравнение с обикновените препарати, тъй като изходните вещества от работата му са основно водна пара и кислород, без токсични продукти, обясниха от компанията

Роботът М2D се движи автономно и използва иновативна система за почистване "dry fog". Тя има капацитет за стерилизиране на големи помещения и може да замести стандартното дезинфекциране с формалдехидни продукти, като осигурява защита срещу различни видове вируси.

"Роботът ще ни е от голяма полза за борба с COVID-19. Ще можем да осигурим цялостна надеждна дезинфекция, ще предпазим не само пациентите, но и медицинския персонал. Това е от изключителна важност за всяка болница, а смарт роботът е по-ефективен от използваните в момента средства за стерилизация", заяви директорът на университетската болница д-р Славчо Близнаков.

Интелигентното устройство ще бъде използвано в централния операционен блок на „Св. Анна“. То елиминира вируси, гъбички, спори, бактерии. Контролът и наблюдението се осъществяват дистанционно. Сред функционалностите му е възможността за съставяне на график за дезинфекция на фиксирани точки и помещения за почистване. Роботът разполага с автономна навигация и функция за преодоляване на препятствията, самозарежда се, подходящ е за почистване на различни помещения.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?