Робот за 350 000 евро разрязва невзривени снаряди в Челопечене

Робот за 350 000 евро разрязва невзривени снаряди в Челопечене

Робот за 350 000 евро унищожава невзривилите се боеприпаси в района на поделението край Челопечене чрез водно-абразивно рязане. В петък машината бе официално демонстрирана пред журналисти в района на Чепинския манастир. Подобни машини работят по обезвреждането на снаряди дори в Афганистан и нашите военни след известно колебание решиха да отделят въпросната сума, за да гарантират безопасността и спокойствието на населението в района.

Екип от военнослужещи от поделението в Белене се обучават да работят с робота от специалисти от германската фирма производител. В събота започва практическата работа на машината в района около поделението, където все още се намират невзривени снаряди.

Роботът реже по специална технология с водно-абразивна струя под високо налягане взривателя на снарядите. Останалите след манипулацията две части се обезвреждат допълнително, но снарядът вече не може да експлодира. В зависимост от калибъра на боеприпаса, срязването става от 3-4 минути за гранати до 10-12 минути за снаряди.

Началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков съобщи, че обстановката около Челопечене е нормализирана и вече трето денонощие там няма взривове. Самолети са изсипали над 200 тона вода, но въпреки това не се изключва възможността за отделни нови взривове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?