Роботът "Филе" задействан в пълна сила в очакване на края му

Стефан Уламек Член на екипа на ЕКА обяснява за възможното преместване на робота

В опит да извлекат максимума от оставащите няколко часа живот на батерията на робота "Филе", учените от Европейската космическа агенция решиха в петък да задействат всички 10 изследователски инструмента, с които разполага кацналата на кометата "67Р/Чурюмов-Герасименко" машина.

Очаква се около полунощ да прекъсне връзката на робота със сондата "Розета", откъдето той бе изстрелян към кометата в сряда, но при кацането не успяха да се включат харпуните му. Апаратът направи отскок, продължил повече от час заради слабата гравитация на кометата и се приземи на място, където няма достатъчно светлина за захранването на слънчевите му панели, които трябваше да захранват батерията му.

Макар и да се подготвят за най-лошото, ръководителите на мисията не се отказват от последни опити да придвижат "Филе" към по-слънчево място, благодарение на задействането на дълбаещ инструмент. Последната им надежда е роботът да "възкръсне" след време, когато кометата се премести на по-благоприятно за апарата разположение спрямо Слънцето.

В първото денонощие след кацането на робота учените действаха максимално внимателно, страхувайки се работата на апаратурата му да не го разруши или да го отдели от повърхността на кометата, на която той се държи само с два от трите си крака.

След като стана ясно, че на "Филе" вероятно не му остават много часове живот, е задействан проникващият инструмент MUPUS, който представлява сензор за измерване на температурата, плътността и механичните свойства на повърхността на кометата. Дължината на тази апаратура е половин метър и учените съобщиха, че тя се е отворила на 25 см, но още не е ясно дали е влязла вътре в кометата.

Центърът, от който се ръководи мисията в германския град Дармщат, получава постоянно различни данни и снимки от "Филе", които ще бъдат обработвани на по9късен етап.

В наближаването на края на живота на робата, учените са готови на все по-авантюристични действия.

"Краят е близо и ние сме предприемане все по-големи рискове" каза Поало Фери, един от ръководителите на мисията.

Стефан Уламек, ръководител на екипа, заяви, че решението за активирането на дълбаещия инструмент е взето независимо от опасността заради изчерпването на батерията да не успеят да получат очакваните данни и проби, които трябва да бъдат предадени от "Филе" на сондата "Розета".

В същото време обаче инженерите се надяват чрез дълбаенето да успеят да развърнат корпуса на робота по начин, който да позволи достигането на повече светлина до слънчевите панел, за да може да се презареди батерията.

Според Фери обаче дори и в полунощ на събота да приключи животът на "Филе" той има добри шансове да "възкръсне". Смяната на годишните времена ще подобри осветяването на мястото на кацането на апарата. Освен това приближаването на кометата към Слънцето може да промени кардинално ландшафта ѝ, който в момента е прах и лед. така през август 2015 г. Слънцето ще изпари леда и кометата ще прилича на ад, смятат учените. Те си пожелаха "да стискаме палци и да получим сигнал от ада", по думите на Холгер Зиркс.

Мисията "Розета", кръстена така на сондата, извела робота "Филе" до кометата, е най-амбициозният проект на Европейската космическа станция, който трябва да даде обяснения за процесите на еволюцията на Слънчевата система и за появата на вода на Земята. В проекта са ангажирани 50 компании от 14 страни на Европа.

Споделяне

Още от Общество