Роботи детегледачи заработиха в забавачка в Токио

Роботи, разработени специално да се грижат за деца, увеличиха персонала на детска градина в Токио и предстои да бъдат внедрени в още 27 забавачки, съобщи вестник "Телеграф“.

Гледачите с изкуствен интелект са дело на стартъп компанията "Глобъл Бридж Холдингс“ в сътрудничество с университета Гънма.
 
Хуманоидните роботи Вево (Vevo) изглеждат добродушни – имат ръст и тяло на дете, а в главата приличат на плюшено мече. Те са способни да разпознават децата, за които трябва да се грижат и да разговарят с тях. Те също така имат отделни сензори, които засичат и записват данни за телесната температура на децата, следят сърдечния им ритъм и движениято им по време на сън в детската градина, като при откриване на ненормално състояние веднага алармират човешкия персонал.

Групировката планира през пролетта на следващата година да започне продажбата на роботите, като един ще струва около 37 хиляди щатски долара.

Огромна част от японските семейства чакат децата им да бъдат приети в детска градина, докато щатът на служителите в забавачките постоянно се съкращава заради недостиг на средства. В същото време броят на майките, които предпочитат да започнат работа, се увеличава.

По данни от април в листата на чакащите за детска градина деца само в Токио са над 26 хиляди, което спрямо година по-рано е с над 2500 хлапета повече.

Смятаме, че помощта на нашите роботи ще бъдат решени проблемите с грижите за децата в обществените заведения и ще се подобри качеството на образование, заяви говорителят на компанията разработчик на роботите детегледачи Юиджи Такашима.

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?