Роботи пишат все повече от статиите на Асошиейтед прес

Роботи пишат все повече от статиите на Асошиейтед прес

Ако си мислите, че роботите не могат да заместят журналистите, помислете си още веднъж. Защото точно такъв може да се окаже случаят в най-старата информационна агенция в САЩ - Асошиейтед прес, където в последните три месеца роботи са написали около 3000 от статиите и това е десет пъти повече отколкото при внедряването на системата преди шест месеца. Това пише онлайн изданието "БизнесИнсайдър" (BusinessInsider).

Засега виртуалните журналисти, разработени от компанията Automated Insights, ползващи автоматично база данни и следващи предварително зададен шаблон, пишат основно статии, свързани с финансовите резултати на различни компании. При това все по-малко се налага материалите да се преглеждат от редактор човек, някои от тях са напълно автоматично генерирани, при това са написани с далеч по-малко грешки отколкото от хора журналисти.

В края на всеки такъв материал има надпис, че той е създаден автоматично генериран от системата. При нужда роботите могат да генерират до 2000 статии на секунда. От АП обясняват, че от написаните от роботите 3000 статии само 120 са били докоснати от човек и то за добавяне на нова информация. 180 пък са били наблюдавани, за да се прецени дали има необходимост от допълнителен материал.

От АП дори смятат да увеличат работите журналисти, но целта не е да заменят хората, а да освободят повече време на новинарите да работят върху по-задълбочени статии и анализи, вместо да пишат финансови резултати на компаниите.

Споделяне

Още от Общество

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?