Робрътсън: НАТО и ЕС не бива да се дублират

Външните министри от НАТО се опитват да оставят зад гърба си разделението по иракския конфликт. На среща на върха в Мадрид те се фокусираха върху ролята на НАТО в борбата с международния тероризъм, съобщи Би Би Си.

Не бива да има никакво дублиране на функциите на НАТО и Европейския съюз, предупреди генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън след срещата днес между двете организации.

"Ние сме партньори, не конкуренти", заяви той на обща пресконференция с върховния външнополитически представител на ЕС Хавиер Солана и гръцкия министър на външните работи Георгиос Папандреу, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Трябва да се постараем да избегнем пилеене на пари, дублиране или съперничество. Една от главните поуки от днешния ни разговор е, че ще постигнем много повече, ако работим заедно, а дублирането е враг на съвместната ни цел, подчерта Робъртсън, цитиран от АФП.

Разполагането на многонационални сили за възстановяване на мира в ДР Конго под ръководството на ЕС ще изпробва способността на съюза самостоятелно да осъществи подобна операция, заяви Солана.

В заключителното комюнике за срещата на външните министри от НАТО, публикувано днес в Мадрид, се посочва желанието на НАТО да развива отношенията с ЕС при зачитане на автономността на двете организации.

На двудневната среща, открита във вторник, се обсъждат отговорностите на организацията за поддържане на мира в Афганистан и подкрепата за полската мироопазваща мисия в Ирак.

И двете мисии са сигнал за това, че НАТО проявява воля да действа извън собствените си граници и да се бори със световните заплахи пред сигурността, смятат участници във форума.

В навечерието на срещата 19-те съюзнически правителства изясниха плановете на военното командване на НАТО да се подпомогне Полша при сформирането на многонационални сили от 7 хиляди души в централен Ирак през август.

НАТО също така ще предостави разузнавателна помощ, комуникации, транспорт и друга логистична подкрепа при своето първо директно участие в Ирак след края на войната, която предизвика сериозни конфликти сред съюзниците.

Това решение бе предшествано от друго - НАТО да поеме командването на 5 хилядна военна част в Кабул от началото на август. Това ще е първата мисия на алианса извън Европа и Северна Америка.

Министрите са изтъкнали, че решенията за Ирак и Афганистан са взети с лекота, което било знак за възстановяване на отношенията след разногласията през февруари, когато Франция и Германия се противопоставиха на войната в Ирак.

Двама или трима външни министри на страни, членуващи в НАТО, предложиха алиансът да даде своя принос към стабилизиращи сили в Близкия изток, ако мирните преговори в Шарм ел Шейх днес и Акаба утре се окажат успешни, заяви днес на пресконференция генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън, предадоха Ройтерс и АП.

Дипломат твърди, че предложението било на Холандия и било подкрепено най-малко от една съюзническа държава. То бе направено в същия ден, в който американският президент Джордж Буш се срещна с арабски лидери в египетския курорт Шарм ел Шейх, за да обсъди перспективите за мир в близкоизточния район.

Робъртсън и висши американски представители подчертаха, че няма конкретни планове НАТО да се намеси в Близкия изток. Самият факт обаче, че министри на страни членки на алианса са повдигнали въпроса, говори за основна промяна в мисленето, настъпила през последните месеци, при решаването на въпроси, свързани със заплахи за сигурността извън Европа и Северна Америка, коментира АП.

Няма да сме нито световен, нито европейски полицай, заяви Джордж Робъртсън. Ще бъдем там, където са заплахите, добави генералният секретар на НАТО.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?