Родата на Делян Добрев ударно ангажирана в санирането

Мъж на негова братовчедка реновира, майка му и баща му го надзирават

Делян Добрев, сн: БГНЕС

Санирането се оказва успешен семеен бизнес за родата на бившия министър на икономиката и енергетиката и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Това се разбира от разследване на "Биволъ", стъпващо върху проучването на Mediapool за най-големите играчи в програмата за саниране на ГЕРБ, която ще струва на държавата 2 милиарда лева.

Хасковската фирма "Еко Традекс Груп" е на трето място в списъка с приходи от саниране с 4.8 млн. лева и шест изпълнени договора. Мажоритарен акционер в "Еко Традекс Груп" е фирмата "Форуком", която се притежава от Тенчо Лилянов със 70% , а Даниел Гаргов държи 30%.

Макар мажоритарен собственик да е Лилянов, който има разнороден бизнес - от хлебопроизводство през казина до сметосъбирането в Смолян, по-интересен е Даниел Гаргов, който е роднина по сватовство Делян Добрев, борещ се за нов мандат в парламента от Хасково на предстоящите в неделя предсрочни избори.

Гаргов е общински съветник на ГЕРБ в Хасково и председател на Комисията за бюджет и финанси. Вероятно по-важното е, че той е женен за първата братовчедка на Делян Добрев - Росица Гаргова, която пък е директор на Дирекция "Финансово-счетоводни дейности и бюджет" в община Хасково.

С това историята не свършва. Фирмата "Визьор" ООД, която е на майката и на бащата на Делян Добрев, също участва в програмата за саниране на ГЕРБ, след като е спечелила две поръчки за строителен надзор на проекти в Златоград и Свиленград. Договорите са на "Визьор" за общо 70 370 лв.

Проблемът в случая е, че майката и бащата на Делян Добрев трябва да осъществяват строителен контрол на блок, който се санира от Данаил Гаргов. Това е блок 8 в квартал "Изгрев" в Свиленград. Реновирането на този блок ще струва на държавата 1.7 млн. лв.

От пресцентъра на ГЕРБ са отговорили на "Биволъ", че не виждат в тези роднински връзки потенциален конфликт на интереси. По закон Делян Добрев не е длъжен да отчита конфликт на интереси с първите си братовчеди.

Споделяне

Още от България