Родените преди 1960 г. също може да имат втора пенсия

Родените преди 1960 г. също може да имат втора пенсия

Част от внесените данъци върху заплатата на родените преди 1960 г. да се внасят в лични партиди, за да им се формира втора пенсия по подобие на регламентираната в момента за родените след 31 декември 1959 г. Това предложи евродепутатът и бивш министър на труда и социалната политика и на икономиката в кабинета на НВСВ Лидия Шулева в понеделник след дискусия за независимостта и устойчивостта на пенсионната система.

Идеята на Шулева е 30 процента от данъците върху възнаграждението на хората, на които им остават между 1 и 15 години до пенсия, вместо да отиват в хазната, да се внасят в лична сметка за управление и получаване на допълнителна пенсия, обясни тя пред Mediapool. Годишният натиск върху бюджета ще е 150 млн. лв., което е нищо на фона на дефицита на Националния осигурителен институт от 1 млрд. лв., изчисли Шулева.

По думите ѝ е възможно в “данъчното кредитиране” да се включи и работодателят, който също да внася солидарна сума спрямо заплатата на работника. Процентът на работодателя да се освободи от корпоративен данък, предлага бившият министър, коментирайки, че по този начин ще излязат наяве реалните възнаграждения на хората. Самите работници ще видят къде отиват част от парите им и ще са наясно как после ще могат да се възползват от тях, вместо сега да предпочетат да вземат с 10 лв. повече и да са в сивата икономика.

В момента годишните загуби, които търпи държавата от укрити данъци и осигуровки, възлиза на сума между 700 млн. и 1 млрд. лв.,  посочи пред журналисти председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски. Само за НОИ щетите са за  500-600 млн. лв.

Ако работникът и работодателят месечно внасят общо 50 лв., поделени поравно, след пенсионирането си родените в средата на петдесетте години на миналия век ще могат да вземат допълнително по 80-100 лв., прогнозира Шулева.

По думите ѝ в момента съществува неравнопоставеност между родените след 1960 г., за които бе въведено задължителното допълнително пенсионно осигуряване, и онези, за които това изискване не важи.

Законодателната инициатива ще бъде разработена от нея и колежката ѝ евродепутат и наследник на поста министър на труда и социалната политика Христина Христова и ще бъде предложена на парламента в рамките на данъчните закони, приемани със закона за държавния бюджет за догодина.

Според Шулева не е невъзможно министърът на финансите да бъде убеден в подобна идея.

Заместник-министърът на финансите Любомир Дацов коментира, че идеята трябва да се обсъди с работодателите и да се направят изчисления за икономическата ѝ ефективност и необходимите средства за реализирането на предложението.

Трябва да се намерят механизми за облекчаване на финансовите последици върху младите хора за издръжката на застаряващото население, посочи Христина Христова.

Според прогнозите на Министерството на труда и социалната политика през 2025 година хората в нетрудоспособна възраст ще бъдат около 30 процента от населението на страната, а през 2050 година - 38-40 процента. През 2005 година пенсионерите са били 25 процента, информира зам.-министър Димитър Димитров. Той отбеляза, че това означава увеличаване на товара върху работещите хора за издръжката на пенсионерите.

Като инициатива за изкарване на доходите на светло изпълнителният директор на Главната инспекция по труда Тотю Младенов предложи да се въведе строга регистрация не само за трудовите, но и за гражданските договори. Той даде за пример, че около 30 процента от работещите в строителството работят на граждански договори, не са осигурени и нямат здравноосигурителни права.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?