Роди се нова дясна партия

Роди се нова дясна партия

Поредната дясна партия се роди в България. Тя носи името “Единна народна партия” (ЕНП) и ще бъде ръководена от “колеж от лидери”, обяви в понеделник на специален брифинг независимият депутат Мария Капон.

Освен нея, членове на новата политическа формация са независимият народен представител Елеонора Николова, Радослав Тасков – на последните избори кандидат на десни партии за кмет на Благоевград, Явор Денев, Боряна Манолова, Владимир Зиновиев и др. През следващите три месеца ще се проведе учредителен конгрес, на който ще бъдат приети програмата, уставът и структурата на новата партия, а в инициативния комитет за сформирането ѝ влизат представители от 16 области в страната.

Социална солидарност, икономическо развитие и национална идентификация са основните принципи, на които ще се изгражда ЕНП, обясни Мария Капон. Тя посочи, че основен приоритет на партията ще е развитието на регионите и на местното самоуправление.

Основният противник на ЕНП ще е статуквото, което добива застрашителни за демократическите ценности размери, посочи тя. Мария Капон, която преди време напусна Демократическата партия, и Елеонора Николова, която от своя страна напусна СДС, бяха заедно с напусналия ДСБ Димитър Абаджиев в близкото до ГЕРБ сдружение “Европейски демократичен път”. То обаче се разцепи и Капон и Николова се разделиха с Абаджиев.

Все още е рано да се говори кои ще са партньори на ЕНП, каза Мария Капон.

В отговор на въпрос тя отрече умишлено да е търсено съвпадението на абревиатурата на името на партията с тази на Европейската народна партия. Обясни, че новата формация ще се издържа от фондации, от съмишленици и от дарителски акции и финансирането ще е публично и прозрачно.

Радослав Тасков коментира, че за първи път една партия се създава отдолу нагоре, а не чрез обединение около един лидер.

Илия Петров, също бивш член на СДС, пък посочи, че десницата е толкова раздробена, че новата партия няма как да разпилее още повече дясното. Според него броят на партиите в дясното няма значение, а 2008 г. ще бъде състезание на “десните проекти”.

На пресконференцията беше представена и учредителната декларация на ЕНП, приета на 5 декември.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?