Роди се трета съдийска организация

В петък в София бе създадена трета организация, която да защитава интересите на съдийското съсловие. Тя носи името Асоциация на българските административни съдии (АБС). Нейни учредители станаха 150 магистрати от 28-те административни съдилища в страната и от Върховния административен съд (ВАС).

Първата организация от този тип стана Съюз на съдиите в България (ССБ), а през 2006 година се появи и нейна алтернатива в лицето на Съдии в единна Европа (СЕВ). Освен това съществуват две организации на прокурорите и една на следователите.

В новата асоциацията ще членуват административните съдии в България и юристи, работили в съда. Декларираната цел е да бъдат обединени “административните съдии от цялата страна и да се защитават техните права и законни интереси”.

На учредяването не бяха поканени журналисти. Участници съобщиха пред Mediapool, че са присъствали представители на другите два съдийски съюза и не може да се очаква нов раздор в магистратските среди.

Обикновено възникването на такива формации е съпроводено от шумни разпри. Скандал съпроводи създаването на СЕВ. Учредителите му обвиниха ССБ, че не защитава техните интереси. Отсреща им бе отговорено, че се създава магистратски вариант на ГЕРБ.  

За председател на новата структура бе избран шефът на IV-то отделение във ВАС Боян Магдалинчев. Той бе член на Висшия съдебен съвет (ВСС) в периода 1999-2003 година и бе номиниран за председател на Върховния административен съд. Той обаче загуби вота от Константин Пенчев. Негови заместници ще бъдат друг бивш член на ВСС и шеф на отделение във ВАС Панайот Генков, както и зам.-шефът на същата институция Стефка Стоева.

Споделяне

Още от България