Роди се третият наследник на британския трон

Очакваното от цял свят момче тежи 3.8 кг

Херцогинята на Кеймбридж роди в понеделник момче, което става третия по реда си наследник на британския трон, предаде ББС. Детето се е появило на бял свят в 16.24 часа местно време и тежи 3.8 кг., съобщават от двореца в Кенсингтън.

Официалното съобщение за очакваното цял ден събитие бе сложено на специален статив и посрещнато с бурни овации от събралите се пред двореца британци.

Бюлетинът за появата на престолонаследника, който бе подписан от кралския гинеколог, водил раждането - Маркус Сетчцл, бе докаран с полицейски ескорт в двореца. Принцът на Уелс Чарлз, който е първият претендент за престола на Елизабет ІІ, излезе с отделно изявление, в което посочва, че е изключително горд да стане за пръв път дядо. Премиерът Дейвид Камерън също поздрави щастливите родители и заяви, че това е повод за цяла Великобритания да празнува.

Майката и детето ще прекарат нощта в лондонската болница "Сейнт Мери", където рано сутринта Кейт Мидълтън бе приета в компанията на съпруга си - принц Уилям. Тя е била откарана с кола в болницата малко преди 6 сутринта местно време, съобщиха от Двореца.

Кейт роди по естествен начин в същото частно крило на болницата, където принцеса Даяна роди принцовете Уилям и Хари.

Бебето трябваше да се появи на бял свят още преди седмица, в средата на юли, макар че точна дата на събитието никога не е съобщавана.

Новороденото е първото дете на херцога и херцогинята на Кеймбридж и става третия претендент в линията за наследяване на британския трон след баща си принц Уилям и дядо си принц Чарлз (64 г.).

По време на бременността двамата родители решиха да не се информират предварително за пола на детето.

По традиция първите, които научават за раждането, са кралица Елизабет Втора, премиерът Дейвид Камерън и семейство Мидълтън - родителите на Кейт. Едва след това новината ще бъде разпространена публично.

Съобщението за раждането на британския принц бе написано на официално писмо на Бъкингамския дворец, след бе откарано в самия дворец, за да бъде поставено на същия статив, на който бе изложено за публиката писмото за раждането на принц Уилям преди 31 години.

Събитието се оповестява и с два топовни салюта - традиционен начин за отдаване на почит - в лондонския "Грийн парк" и в Тауър.

Шумотевицата около появата на кралското бебе превърна болницата "Сейнт Мери" в истинска туристическа атракция от ранните часове на 22 юли. Хората се тълпят около множеството репортери и телевизионни екипи от световните медии, очакващи събитието.

Кралската двойка Кейт и Уилям, и двамата на по 31 години, се ожениха през 2011 г. През декември м.г. те съобщиха, че очакват дете, след като херцогинята постъпи в болница с оплаквания за сутрешно гадене. Тя обаче се възстанови и по време на бременността имаше натоварен график от официални срещи и прояви.

Бременността на Кейт бе внимателно следена от световните медиите, които се интересуваха от всичко – колко е голям коремът ѝ, с какви дрехи се облича и пр.

Най-интензивни бяха спекулациите за пола на бебето, както и за името, което ще бъде избрано. Най-много залагания има за името Джордж, ако се роди момче, и Александра (едно от средните имена на кралицата), ако е момиче. С големи шансове са също имената Шарлот, Джеймс, Виктория, София, Елизабет.

От Двореца съобщиха, че принц Уилям е редом със съпругата си и след раждането на детето ще си вземе полагаемата на всеки млад баща във Великобритания двуседмичен отпуск.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?