Родината-майка не иска да ги прибере

След като спряха репатрирането на руснаци, руските власти заявиха: Не изоставяме своите

Родината-майка не иска да ги прибере

От полунощ на 4 април Русия отмени временно всички входящи и изходящи полети, включително за репатриране на руски граждани и на чужденци към родните им страни.

Мярката завари на пистите редица пасажери и те бяха свалени в последния момент. Няколко полета бяха отменени още на 3 април. Федералният оперативен щаб за коронавируса съобщи, че авиотраспортът е приземен, за да бъдат защитени здравите граждани и да се ограничи "новата вълна на внесени отвън случаи на коронавирус". Правителството отпусна на руското министерството на външните работи 500 милиона рубли (6.5 милиона долара) за заплащане на престоя на хората, блокирани зад граница. На тези, които искат да се върнат в Русия или да получат подкрепа от руските власти, беше предложено да попълнят анкета на сайта за държавни услуги.

Русия отмени всички редовни международни полети още на 27 март, а новите ограничения засягат и чартърните за репатриране.

В чужбина са останали около 30 хиляди руски граждани, които поискаха от руските власти помощ за връщането им в родината, съобщи на 3 април "Комерсант", като се позова на източник от работната група за организиране на превоза. Още на 1 април от руското външно министерство съобщиха за 35 хиляди руснаци, заседнали в чужди страни. Повечето от тях, по данни на министерството, се намират в Тайланд ( 20 хиляди души), Индия и Индонезия (по пет хиляди души във всяка страна).

Правителството взе два дни тайм-аут, за да прецени кого, как и кога да превози, съобщи вицепремиерът Татяна Голикова, която оглавява оперативния щаб за коронавируса .

"Ние не изоставяме своите", каза тя пред журналисти. В същото време, подчерта Голикова,"е много важно да не се получи още една вълна от коронавирус в Русия". По думите ѝ в Русия коронавирус е открит при хора, завърнали се от 73 страни, основно от Италия, Испания, Франция, Германия и ОАЕ.

Полетите са прекратени, тъй като министерството на вътрешните работи не е могло да идентифицира половината от желаещите да се върнат. Полицията е проучила списъците на руското външно министерство, в които фигурират 26 хиляди руснаци и не е могла да идентифицира 13 660 души, каза Голикова. "Ние не разбираме дали това са действителни граждани и ако да, къде искат да отидат", обясни тя.

На руснаците зад граница ще се дават по 2 400 рубли на денонощие, съобщи за "Комерсант" говорителят външното министерство Мария Захарова. По 1600 рубли ще се дават за деца до 14 години.

"Първите заявления, които вече са постъпили на сайта за държавни услуги, се обработват, а изплащането на пари на нуждаещите се ще стане скоро", каза тя.

Кога ще бъдат подновени полетите, засега не е ясно. Възможно е руснаците да почнат да се връщат още следващата седмица. Новите графици за полетите ще се правят на 6 април и тогава може да се издаде заповед за продължаване на връщането на руснаците, каза Голикова. Колко дълго ще продължи връщането и ще продължат ли руските власти да използват квотите, въведени по-рано, засега не е ясно.

В същото време САЩ изпращат самолет, който да прибере американците от Русия.

Вицепремиерът Голикова (източници на "Комерсант" твърдят, че именно тя заедно с шефката на Роспотребнадзор Анна Попова са настоявали на строгите ограничения) обясняваше на съвещанието при президента Владимир Путин на 1 април, че квотите са необходими, за де се "облекчи натоварването върху здравната система, върху нашите уважавани лекари".

"Количеството граждани, които ще пристигат в Руската федерация всекидневно, ще се ограничава, за да може зорко да се следи и да не се допуска некотролируемо разпространяване на инфекцията.", обясни тя.

Още на 2 април източници на "Коммерсант", близки до правителството, казаха, че на заседание при премиера е решено полетите за прибиране на руските граждани да бъдат спрени напълно. Инициатор на решението е именно Голикова. На 2 април обаче самолетите продължават да пристигат, а в официално съобщение на руската авиация се говори за седем планирани полета, три от които в Москва. Графикът на пристигащите е бил разписан до 7 април. На 3 април обаче полетите от този график започват да се отменят един след друг. Полет от Ню Йорк е бил спрян директно на летището. Посолствата на Русия съобщаваха за отмяна на излитания от Ню Йорк, Истанбул и Малдивите.

Ситуацията в момента е такава, че от някои страни руснаците просто може да бъдат изгонени.

Министър-председателят на Австралия Скот Морисън например заяви в четвъртък, че всички чужденци, които са в страната с някаква виза, трябва да се върнат в страните си. "Излиза, че Австралия ни гони, а Русия не ни приема", казва руският гражданин Евгения Старовойт, който се намира там.

Действията на Русия са почти уникален пример за отказ на страна да евакуира своите граждани, отбелязва "Комерсант".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят