Родители и антиваксъри протестираха пред МЗ срещу мерките и имунизацията

Други родители настояват в писмо за "възможно най-строгите мерки"

Родителски организации и антиваксъри излязоха на протест пред здравното министерство в сряда следобед срещу дистанционното обучение и ваксинацията срещу Covid-19, докато същевременно други родители се обявиха за налагането на "възможно най-строгите мерки".

Освен искане за изцяло присъствено обучение на учениците от 1 до 12 клас пред МЗ имаше и лозунги "Българският ген крещи: Спасете ме!" и "Без ваксината Им Убиец".

Един от организаторите на протеста Милко Божанков от "Обединени родители" заяви пред БНР, че настояват за нормален образователен процес.

"Искаме присъствен процес от утре за всички ученици - от 1-ви до 12-и клас, точно както трябваше да започне разрешено присъственото обучение от утре, на 18-и. Искаме то да си тръгне, както беше обещано", каза той.

"Това дистанционно обучение първо е неефективно, второ - освен, че е имитационно, то е и дискриминационно и по отношение икономическата възможност на родителите. Няма достатъчно устройства, няма покритие на интернет навсякъде в населените места в България, някъде напълно липсва. Дискриминационно е и относно децата със специални образователни потребности. Ще внесем въпросите писмено към министър Ангелов", каза още Божанков.

Протестът протича спокойно и при засилено полицейско присъствие.

Същевременно организации, обединени под названията "Учители и Родители за безопасно образование", настояха за най-строгите противоепидемични мерки, за да се ограничи максимално разпространението на Covid-19.

В разпространената до медиите позиция е посочено, че подкрепят дистанционното обучение на всички ученици, студенти, както и в детските градини и ясли.

Настояват и за затваряне на заведения за обществено хранене, нощни клубове, кафенета, молове.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?