Родители и медици настояват НЗОК да поеме профилактиката на недоносените деца

Родители и медици настояват НЗОК да поеме профилактиката на недоносените деца

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плаща профилактиката срещу тежкия  респираторно-синцитиален вирус за всички недоносените бебета, настояха в понеделник родители и медици.  У нас едно на всеки 10 бебета се ражда недоносено и при тях рискът от инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висок отколкото при навременно родените.

Нивото на преждевременните раждания в някои райони на страната достига до 18 на сто, а бебетата, родени с тегло под 1500 грама, са 13.8 на сто.

В световен мащаб годишно около 95 на сто от всички деца под двегодишна възраст се заразяват с респираторния синцитиален вирус.

В почти цяла Европа всички недоносени деца, родени преди 30-та гестационна седмица, подлежат на профилактика, но не и у нас, съобщи националният консултант по неонатология д-р Боряна Слънчева. В момента у нас се покрива лечението само на децата с тежка белодробна патология.

Тя обясни, че макар това лечение да е скъпо, в крайна сметка е много по-ефективно, тъй като би спестило на социалните системи честите посещения на децата в болници и лекарски кабинети в бъдеще, болничните на техните родители и др.

Затова родители и лекари са обединили усилията си в обща петиция за въвеждане на единни стандарти при грижата за недоносените деца, с което се цели да се осигурят по-добри условия за бебета и родилките. Сред идеите за по-добра грижа, освен профилактиката, е оказването на психологическа подкрепа на семействата на недоносените деца и обучения на сестрите и акушерките.

Освен петицията, е сформиран и Обществен съвет по проблемите на недоносените деца, а лица на каузата стават журналистът Ники Кънчев и олимпийската шампионка Румяна Нейкова.

Споделяне

Още от България