Родители на бунт срещу агресивно дете, сменило пет училища за две години

Родители се вдигнаха на бунт срещу дете с агресивно поведение, местено в пет различни пловдивски училища в рамките на две години, без наказателната мярка да даде резултат.

Десетгодишният Митко М. е пробол с остър предмет тъпанчето на своя съученичка от 4 клас в СОУ” Братя Миладинови” в Пловдив. Инцидентът е станал през октомври, но за него се разбра, след като родители на деца от класа заплашиха да не пуснат децата си на училище в понеделник. Те доведоха децата си до училището, но не им разрешиха да влязат в клас.

Проблемите на Митко започват отдавна. Той е осиновен преди четири години от семейство, което отглежда други две по-малки деца. Заради прояви на агресия сменя училище след училище. Преди две години родители на второкласници протестираха в СОУ "Свети Седмочисленици" заради него и той бе преместен, припомня БГНЕС.

Педагози споделят, че той е проявявал агресия и спрямо други деца, демонстрира липса на концентрация, отказва да спазва правилата.

Според специалисти сегашното училище е може би най-подходящото за дете с подобни проблеми, защото от три години в него се работи по проект за включващо образование с екип от психолог, социален работник и ресурсен учител. Оказва се, обаче, че родителите на Митко отказват тази помощ под предлог, че психолог работи с детето от самото осиновяване, но се оказва, че той е работил само първите две години.

Родителите на останалите деца заплашват, че ако момчето не бъде преместено другаде, те ще преместят децата си.

През последните две седмици работна група с представители на Агенцията за закрила на детето, Детска педагогическа стая и др. обсъждат различни варианти за обучението на детето. Един от вариантите е част от занятията детето да прекарва с класа, а в останалото време да се обучава индивидуално с ресурсен учител.

В сряда се очаква извънреден учителски съвет, на който трябва да се вземе решение.

Споделяне

Още от България