Родители на деца от Класическата гимназия съдят Министерството на културата

Сградата до Женския пазар и ремонтираната в "Модерно предградие"

Родители на деца от Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил – Философ” (НГДЕК) са завели дело срещу Министерството на културата заради това, че им е нанесло щети като е оставило гимназистите да учат в опасната сграда на бившето 13-о училище до Женския пазар в София, независимо че сградата на Класическата гимназия в столичния квартал е ремонтирана с над 2 млн. лв. от еврофондовете и от ноември миналата година стои необитаема.

 

Според жалбата, със своите действия и бездействия, както и със заповед на министъра на културата Петър Стоянович от 21 февруари 2014 г., ръководството на ведомството е причинило постоянно чувство на страх и безпокойство, тъй като децата учат в сграда определена в официални документи като опасна за живота и здравето на хората.

 

"Всичко това се случва, въпреки че още през септември 2013 г. Столичната община връчва на министъра протокол, че сградата на ул.”Кирил и Методий” е опасна и се нуждае от сериозен ремонт. Представен му е и технически паспорт на сградата, който също свидетелства за плачевното ѝ състояние. Предупреждението е пренебрегнато и след изрично настояване от директора на Националната дирекция за строителен контрол от декември 2013 г.", пише в съобщение от потърпевшите родители.

 

В него се допълва, че изготвената по поръчка на министерството експертиза, която потвърждава за пореден път през януари 2014 г. опасността и състоянието на сградата на училището до Женския пазар, е скрита от обществото с мотиви за конфиденциалност. Родителите припомнят, че през февруари Стоянович издаде заповед за връщане на гимназията в ремонтираната сграда. Тя обаче бе атакувана пред съда и родители, искащи гимназията да остане в центъра на София, извадиха експертиза за наличие на азбест в сградата в "Модерно предградие". Така Стоянович издаде нова заповед за оставането на НГДЕК до Женския пазар и нареди втора експертиза за наличие на азбест, чиито резултати отдавна са излезли, но отново не се обявяват на обществеността.

 

"Задължение на държавата е да гарантира живота и здравето на хората, особено на децата”, коментира защитникът на родителите адв. Александър Кашъмов.

 

Жалбоподателите поставят въпроса и за несигурността на квартала край Женския пазар, известен в статистиките на МВР с криминалния си облик, тъй като децата са системно малтретирани и заплашвани по пътя към училище. Заради постоянното напрежение и страх, родителите искат по 2000 лв. обезщетение от министерството. Сумата ще достигне десетки хиляди, тъй като се очаква присъединяване към жалбата на още засегнати родители, посочва се в съобщението.

 

С действията си ищците се надяват не само да защитят правата си и здравето на децата, но и да спасят от интригите на нашенските управленски нрави класическото образование – едно от малкото европейски достижения у нас, допълва се в него.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество