Родители настояват депутатите спешно да одобрят училищната реформа

Писаният от началото на мандата нов закон вероятно ще остане неприет

Родители настояват депутатите спешно да одобрят училищната реформа

Родители настояха парламентът да гласува окончателно промените в Закона за училищното образование преди да бъде разпуснат, защото заложената в него реформа трябва да се състои. На среща с депутати от парламентарната група на ГЕРБ от Националния алианс “Усмихни се с мен” поискаха парламентът да работи до приемането на закона, в противен случай ще осъмнат с палатки пред сградата на Народното събрание.

 

Депутатите от своя страна се ангажираха, че има възможност да се приеме законът, ако Народното събрание заседава следващия вторник – 12 март, и ако опозицията не възпрепятства това с отсъствието си от пленарна зала.

 

От ГЕРБ са посъветвали родителите да отправят писма до председателите на всички парламентарни групи с настояване да присъстват на заседанието във вторник и законът да бъде вкаран в дневния ред. Родителите ще отправят в писмен вид искането си и до президента.

 

В парламента и обществото обаче няма консенсус по училищния закон, който управляващите писаха в продължение на две години и половина, а от близо година тече обсъждане в Народното събрание. Най-спорните моменти в него са задължителната предучилищна подготовка за петгодишните и предвиденото финансиране на учениците в частните училища и градини.

 

Родителски организации и депутати от Синята коалиция дори поискаха президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на вече приетия на второ четене в зала текст, задължаващ родителите да пращат децата си на детска градина на пет години.

 

В последните седмици законът нито веднъж не беше посочен като приоритетен за работата на парламента в малкото оставащи дни до разпускането му.

 

Документът цели реформа на училищното образование и заедно с него бяха подготвени нови учебни планове, на които трябваше да бъдат базирани и бъдещите нови учебници. Промените в закона предвиждат основно образование да се получава след завършен седми клас, а не както досега - след осми.

 

Всичко това обаче е под въпрос, тъй като евентуално следващо мнозинство може да тръгне към нови промени и поредният готов образователен закон да бъде хвърлен в коша. Това вече се случи с училищния закон по времето на тройната коалиция, подготвен от екипа на тогавашния просветен министър Даниел Вълчев, за който така и не стигна времето да бъде приет, а ГЕРБ започнаха да пишат нов. Дори да продължи да се работи по него от следващия парламент, новата учебна година ще започне по сегашния ред.

 

“Настояваме парламентът да работи до тогава, докато не приеме Закона за предучилищното и училищно образование. Защото това е жизнено важна образователна реформа, от която зависят всички български деца и бъдещето на България, зависят и децата с увреждания, уязвимите групи деца, децата от малцинствата. В момента образованието е под всякаква критика, децата излизат необразовани. Няма професионално развитие”, заяви Теодора Пиралкова от Национален алианс “Усмихни се с мен“.

 

От организацията коментираха, че работата по закона е струвала много време и пари на родители и неправителствени организации и посочиха, че конфликтните точки могат да се променят в процеса на работа на закона.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?