Родители от Асеновград поискаха повече полиция и изселване на роми

Депутат от "патриотите" обеща да не допуска "случаят да затихне"

Обвиняемите за боя пред болницата в Асеновград. Сн.: БГНЕС

Родители и роднини на състезателите по кану-каяк, бити от роми на 26 юни до язовира "40-те извора" в Асеновград, настояват за засилено полицейско присъствие в града, изселване на живеещите в незаконно построени къщи в ромската махала "Лозница", както и наказания за обвиняемите за побоя. Тези искания бяха посочени в подписка, подкрепена от около 10 000 души, която в петък бе връчена на депутата от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

Подобно на всички останали подобни случаи с етническо напрежение в последните години, местната власт веднага инициира проверки за незаконно строителство в ромската махала, кражби на ток и вода. Кметът на Асеновград Емил Караиванов дори инициира Национална кръгла маса за реална политика по проблемите с ромския етнос и неговата интеграция по ефективен начин.

"Поех ангажимента представителите на държавата да действат съобразно закона и поне като представители на "Обединени патриоти", да не даваме възможност случаят да затихне и мерките да бъдат палеативни, моментни, докато се успокои напрежението. За нас това е въпрос на политика, която е била сбъркана десетилетия наред. Редно е да я променим, защото другият път е път към гражданска война и беззаконие", коментира народният представител пред медиите.

В подписката се настоява още за въвеждане на глоби за родилките, които са на възраст под 16 години. Организаторите ѝ смятат, че исканията им могат да бъдат изпълнени от местните власти в сътрудничество с министерствата на правосъдието и труда и социалната полицика.

"Искаме да се промени хранилката на циганите – социалните и детски помощи, да се преброят колко са ромите... Те ни завладяха, след 20 години вече няма да можем да вземем никакви мерки", коментира художникът Папа Жан, който е дядо на едно от пострадалите деца.

Съдът освободи от ареста двама от обвиняемите за побоя

Междувременно Пловдивският окръжен съд освободи от ареста двама от ромите, обвинени за побоя пред болницата в Асеновград, последвал нападението над гребците на язовир "40-те извора". Славчо Михайлов и Ангел Михайлов излизат на свобода срещу гаранции съответно – по 1000 и 3000 лева.

Молбите за освобождаване на останалите седем обаче бяха отхвърлени. Срещу Емрал Рамадан, Костадин Мечев, Абдраман Абдраманов, Стефан Димитров, Исмет Лютви, Яшар Салин и Васил Иванов са повдигнати обвинения за причиняване на средни телесни повреди по хулигански подбуди а спрямо двама от тях и за закана за убийство.

Съдът намери, че има достатъчно доказателства всеки от седмината да е извършил тези престъпления и съществува реална опасност те да извършат нови, ако излязат на свобода. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

В четвъртък Районният съд в Асеновград остава в ареста още двама обвиняеми по случая Асен Асенов и Джавет Юсеинов, които се бяха укрили след инцидента на 26 юни. Именно заради опасност от ново укриване, магистратите ги оставиха за постоянно зад решетките.

Най-тежката мярка за неотклонение бе определена и на Петър Низамов-Перата, който нападна оператор на бТВ по време на най-големия протест срещу ромската махала в Асеновград, който се проведе в неделя вечерта. Пред съда Низамов заяви, че потърпевшият Петър Джанаваров първи го нападнал, но по делото няма никакви доказателства в подкрепа на тезата му.

Споделяне

Още от България