Родители продължават да искат оставката на шефката на фонда за лечение на деца

Родители отново поискаха оставката на директора на центъра "Фонд за лечение на деца" Ива Станкова.

Боряна Стоименова и Емил Маринов съобщиха в четвъртък, че фондът е бавил решенията за лечение на децата им и поискаха директора му да бъде сменен.

Стоименова разказа, че 4-годишният ѝ Кирил, който страда от тежка форма на епилепсия, е чакал фондът да се произнесе за лечението му няколко месеца. В крайна сметка фондът се е произнесъл детето да се лекува в българска болница и майката пита защо тогава решението се е бавило толкова много.

10-годишната Еми чака решение от фонда от ноември 2013 година, каза баща ѝ Емил Маринов. Тя страда от автоимунен артрит, който освен ставите, поразява и зрението. Детето вече две години е било подпомагано от фонда, а сега кандидатства за продължаване на лечението в Германия, където се подлага на експериментална терапия.

Бащата обясни, че е представил всички необходими експертни становища, които са поискани от фонда. Сумата, необходима за лечението на детето за една година, е 40 хиляди евро.

Директорът на фонда Ива Станкова обаче даде нарочна пресконференция същия ден, за да съобщи, че няма вина за недоволството на родителите и няма да се оттегли от поста.

"Фондът за лечение на деца работи непрекъснато и с голяма отговорност. Категорично заявявам, че няма забавяне на решенията", каза тя и допусна, че оставката ѝ се иска по политически причини.

Станкова бе назначена за шеф на фонда през есента на 2013, след като предишният директор Павел Александров бе обвинен в злоупотреби и уволнен без предупреждение от здравния министър Таня Андреева. Оттогава неправителствени организации и родители сигнализират, че работата на фонда се бави.

Заради общественото недоволство министерството назначи проверка, която откри, че има деца, които са чакали за одобрение от фонда по 50 дни, но Станкова обясни на Андреева, че това е заради бавенето на становищата от чужбина и не зависи от ръководството на фонда.

Окончателният доклад за работата на ЦФЛД при новия шеф още не е готов.

Споделяне

Още по темата

Още от България