Родители протестираха пред Министерския съвет

Родители протестираха пред Министерския съвет

Майки и бащи, които внезапно се оказа, че дължат пари на НОИ, излязоха в петък на протест пред Министерския съвет. Преди няколко седмици се оказа, че близо 900 майки трябва да върнат обезщетенията си за гледане на дете на НОИ, тъй като децата им са постъпили в ясли.

По закон след навършването на една година на детето, майката може да продължи отпуска си по майчинство и да гледа детето си вкъщи, като ѝ се полага месечно обезщетение от 240 лева. Ако преди навършване на двегодишна възраст обаче детето бъде настанено в “детско заведение“, на майката вече не се полага обезщетение.

С плакати “Живеем в Абсурдистан. Маргините – невинни, майките – престъпници“ и “На крив НОИ – майките му пречат“ родителите изразиха несъгласието си да връщат пари, тъй като държавните чиновници не са им обяснили, че са в нарушение.

“В продължение на четири години в практиката на самия НОИ съществуваше едно общоприето тълкуване, че текстът “настанено в детско заведение“ не визира децата, приети в ясли и детски градини. И изведнъж от април 2010 година в резултат на нов прочит на закона, продиктуван от финансовата криза, НОИ му приписва ново тълкуване“, се казва в протестна декларация на родителите. Те смятат, че това поведение на държавата е “явно извиване на ръцете на младите семейства в България“.

“Категорично отказваме да сме единствените виновни в тази каша, създадена в резултат на липсата на всякаква координация и приемственост в работата на държавните институции“, се казва в декларацията.

Родителите смятат, че е можело да се дадат инструкции на директорите на ясли и сред документите за прием да се изисква например удостоверение, че не получаваш обезщетение.

Протестиращите предлагат чиновниците, които трябва да упражняват контрол за това как се раздават обезщетения да си върнат заплатите, защото не са си свършили работата. Те дори настояват всички, които четири години не са прилагали “правилно закона“ да бъдат дисциплинарно уволнени.

В своята декларация родителите искат още правителството да предложи на президента да опрости дължимото от тях като “несъбираеми държавни вземания“ съгласно чл. 98 от конституцията. Те настояват и за удвояване на детските надбавки от 35 лева на 70 лева на дете, както и да отпадне подоходният критерий за отпускане на детска надбавка. През тази година право на такива надбавки имат семейства с доход на член от домакинството под 350 лв.

Величка Чаушева от Самоков, която е една от протестиращите майки, разказа пред Mediapool, че разбрала на 10 юни за задълженията си към НОИ. “Получих наказателен акт, от който научих, че дължа общо 1200 лева. 960 лева главница и останалото – лихви“, обясни Чаушева. Тя и съпругът ѝ решили да дадат детето си на ясла през май миналата година, за да видят дали ще се адаптира.

“Аз и съпругът ми сме учители и наесен трябваше да се върнем на работа в училище, затова искахме да видим дали детето ще се чувства добре в яслата. То обаче ходи само четири дни – от 19 до 22 май, след което се разболя сериозно и обяснихме в яслата, че няма да може да я посещава повече. Останах си в къщи, за да мога да се грижа за него. От яслата обаче явно не са го отписали, защото за тези четири дни на ясла в крайна сметка дължа 1200 лева“, разказа Чаушева.

Тя и съпругът ѝ са се консултирали с юристи, но бъдеща съдебна битка би им излязла колкото задължението към НОИ, а семейният бюджет не им го позволява. Затова те ще изчакат да видят дали държавата ще им опрости лихвите, след което ще върнат дължимото на разсрочено плащане.

Споделяне

Още от България