Родители протестираха срещу новия проектозакон за детето

Според социалното министерство вниманието се насочва към и сега съществуващи текстове

Родители излязоха на протест в събота срещу приемането на новия Закон за детето. Те са против възможността, която се дава в проекозакона, деца да бъдат извеждани от семейството, ако се установи, че за тях не се полага подходяща грижа. Подобна опция и сега съществува в законодателството, но се прилага само в краен случай, обикновено след фрапиращи случаи на насилие в семейството. Често институциите дори биват упреквани, че не са се намесили навреме в проблемните семейства.

В София протестиращите родители остро разкритикуваха възможностите за по-голяма намеса на държавата в отглеждането на децата, които според тях дават новите текстове в закона. Те носеха плакати с надписи ”Държавната прегръдка = Могилино".

В Пазарджик коло 50 майки и бащи се включиха в шествие, което премина през централната част на града и приключи на площад "Константин Величков".

Родителите бяха издигнали плакати с надписи: "Ние сме против национализацията на децата ни", "Законът за детето е антисемеен", "Нашите деца не са за продан" и "Мамо, татко, ако не ме слушате, ще се обадя на социалните".

”За съжаление, дебатът, който се води в момента основно в общественото пространство е именно за действащи и то от доста години текстове в Семейния кодекс и Кодекса за закрила на детето”, обясни Елена Кременлиева, директор "Социално включване" към Министерството на труда и социалната политика, цитирана от бТВ.

От социалното министерството допълниха, че в работната група по закона са работили повече от 10 национално представени неправителствени организации. В министерството се надяват законът да се преработи и да бъде представен в окончателния му вид до края на годната.

От Националната мрежа за децата, която обединява над 100 неправителствени организации, обаче излязоха с позиция, че с подготвяния протест се правят опити да се използват неинформираността и страховете на родителите.

 От организацията коментираха, че проектозаконът действително има нужда от корекции и те продължават да дават становища по него, но в същото време застават на страната на децата в риск. “Ако се прекрати работата днес по законопроекта и другите закони, се поставя в риск въвеждането на ключови мерки на реформата в сферата на детската и семейната политика“, коментираха от мрежата.

 “През 2011 година организациите, членуващи в Национална мрежа за децата, са работили и подкрепили над 112 000 деца и над 15 000 семейства, по-голямата част от които – в риск“, посочиха оттам.

Споделяне

Още по темата

Още от България