Родители протестираха за увеличаване на майчинството и детските

Калфин: Трудно е да кажеш на една майка, че това са възможностите на бюджета

Десетки родители със своите деца се събраха на протест пред Народното събрание с искане за увеличаване на парите за майчинство и детските надбавки. В националния протест в четвъртък се включиха майки в общо 18 града, които излязоха пред сградите на местните управи със същите искания.

Причината за протеста е замразеният за поредна година на 340 лева размер на обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството. От януари минималната работна заплата се повишава от 380 лева на 420 лева. Майките настояват размерът на обезщетението отново да бъде обвързан с този на минималната заплата, както беше преди години. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обаче многократно е коментирал, че развързването на минималната заплата от социалните плащания е единственият начин тя да расте.

Друго искане на майките е увеличаване на детските надбавки от 35 лева до санитарния минимум от 60 лева и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий. Догодина надбавката за едно дете се предвижда да е 37 лева на месец, при две деца сумата ще е 85 лева, а при три - 130 лева, като критерият за доход на член от семейството се повишава от 350 лева на 400 лева.

Майките настояват и да се намали периодът от 18 месеца, въз основа на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане. Сред исканията е и бюджетът да поеме цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недоносените деца до навършване на 3-годишна възраст.

Децата на България, изчезващ вид. Не е нормално за една държава приоритет да са пътищата, а не децата ѝ“, коментираха протестиращи родители. Те се оплакаха и от недостига на места в общинските ясли и градини, което допълнително затруднява отглеждането на децата след връщането на майките на работа, както ги призовава държавата.

Анна Тодорова, представител на Инициативен комитет “За повече грижи за децата в България” изложи обезпокояваща статистика, че с всяка изминала година у нас се раждат 5000 деца по-малко, а още 5000 деца по-малко годишно сядат на училищните скамейки, защото родителите им са избрали да заминат в чужбина.

“Накрая кой ще остане да живее в тази България, кой ще остане да внася данъци в тази България, за да може да си купуват джипове и да си увеличават заплатите. Тук сме не за пари, искаме адекватна политика за грижата за децата в тази България, за да може да останат да растат тук, да бъдат отгледани от нас и да можем тук да им се радваме”, заяви Тодорова.

Калфин: Трудно е да кажеш на една майка, че това са възможностите на бюджета

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин коментира по повод протестите, че бюджетът за следващата година не позволява да бъдат изпълнени всички искания на протестиращите майки. Според него, ако бъдат осигурени допълнителни средства, те трябва да се насочат към семействата с деца с увреждания.

"Трудно е да кажеш на една майка, че няма да има готовност за повече от това, но това са възможностите на бюджета. Искаме повече средства, но ни трябва по-голям бюджет", заяви Калфин.

Той посочи, че през следващата година ще бъдат повишени сумите за подпомагане на семействата, като се увеличава и броят на хората, които ще получат помощи.

Омбудсманът Мая Манолова обяви подкрепата си за родителите, които искат увеличаване на парите за майчинство.

“По-нормално е да бъдат подкрепяни младите семейства, българските семейства, отколкото да се стига до положение, в което поради невъзможност да отглеждат своите деца, млади родители да ги оставят в институции. Необходима е подкрепа и в конкретно увеличение на детските надбавки, и на помощите, които се предоставят, като включително би могло да се мисли и в някакъв следващ период, според мен, и за промени в данъчната политика, така че да стимулират, да подпомагат отглеждането на деца“, коментира Манолова.

На протест излязоха още майки от Пловдив, Бургас, Варна, Благоевград и други градове.

В социалните мрежи родителите се организират за по-мащабен протест в неделя, като имат намерение да блокират пътя София - Кулата, в района на Дупница.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България