Родители реагираха остро на становището на църквата срещу ин витрото

Организации, обединяващи семейства с репродуктивни проблеми, се обявиха против становището на Българската православна църква, заклеймяващо ин витро оплождането и сурогатното майчинство.

Сдружение “Зачатие” и фондация “Искам бебе” посочват, че безплодието е заболяване, признато от Световната здравна организация и включено в Международната класификация на болестите.

“Съвременната медицина предлага лечение на тези заболявания, включително и с методите на асистираната репродукция. Сдружение “Зачатие” и фондация “Искам бебе” не могат да препоръчват отказ от лечение по никакви, в това число, и религиозни съображения“, заявяват организациите.

Според двете сдружения в становището на Светия Синод се излагат редица факти за същността, методите и принципите на асистираната репродукция, които са изопачени и неверни.

“Предполагаме, че те са взети от недостоверни източници и това в голяма степен предопределя тълкуванието на Светия Синод. Сдружение “Зачатие” и фондация “Искам бебе” непрестанно работят за повишаване информираността на обществото за истинската същност и причините за безплодието, за неговата профилактика и начините за лечението му. Наша основна цел е обединяване на хората и сваляне на клеймото на безплодието като наказание за грехове, което от векове религията налага най-вече върху жената“, се казва в позицията.

“Ролята на църквата в ХХІ-ви век би трябвало да бъде обединяваща, а не разделяща. Ние вярваме, че бог обича всички свои чеда, независимо как са заченати“, се казва в становището на двете организации.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?