Родители роптаят от ремонтите в 16 ясли в София през учебно време

От Столичната община обещават работите да приключат до началото на ноември

Ремонтите на 16 ясли в София, в които има около 800 деца до 3 години, са започнали през септември и продължават и в момента. За това сигнализираха разтревожени родители, чиито деца са принудени да ходят в детските заведения, докато отвън работниците работят. Според тях ремонтите е трябвало да бъдат направени през летните месеци, когато децата не посещават яслите.

“Към момента картинката от ясла 55 в район “Витоша” е следната: около 80 дечица са в общо помещение, в което дори няма пространство къде да играят. Леглата на всички са преместени и освен двойно повече деца, има и двойно повече легла. Безброй работници (без каски дори), които работят, без да се съобразяват с режима на децата. Родители минават по няколко пъти на ден, като често се забелязва липса на строителен процес, вместо да се работи ефективно с цел по-бързо приключване на ремонта. На метри от мястото, където ремонтират, си играят деца. Страда и персоналът на яслата, тъй като те нямат никаква вина. От Столичната община засега няма никаква реакция! Въпросът е как е възможно администрацията да не съобрази августовското затваряне на яслата с ремонта”, пише в писмо на родители от ясла 55 до Mediapool.

Ремонтът на 55-а ясла е започнал на 24 септември и по график трябва да приключи след 45 календарни дни, казаха от кабинета на зам.-кмета по здравеопазването Албена Атанасова, която отговаря за яслите в Столичната община. В отговора беше посочено, че са създадени всички необходими условия за безопасното провеждане на занятията на децата, като по време на следобедния им сън не се работи.

Причината ремонтът да не се е провел през август е сложната съгласувателна процедура и провеждането на обществена поръчка, което е отнело много време, обясниха от Столичната община.

На 22 май общината е пуснала поръчка за ремонт на 16 ясли в София, показва справка в регистъра на обществените поръчки. Те са разделени на четири обособени позиции. Договорите с изпълнителите са сключени на 29 август. Ремонтните дейности обаче започват чак през втората половина на септември.

В нито една ясла ремонтите все още не са приключили, установи проверка на Mediapool. Строителните фирми бързат за да предадат обектите предсрочно, като по тяхна информация ще са готови до две-три седмици.

“Елегант ЛТ” прави ремонта на ясла 38 в район “Кремиковци”, ясла 70 в район “Серидка” и ясла 63 в район “Подуяне”. Стойността на договора с 290 951 лева.

“Мит 2004” обновява яслите с номера 12, 56 и 57 в район “Слатина” и ясла 44 в район “Панчарево”. Стойността на договора е 303 177 лв.

“Танатос” ремонтира ясли 31 и 25 в район “Триадица” и ясли 23, 45, 46 в район “Лозенец”. Стойността на договора е 236 724 лв.

ДЗЗД “Надекс инженеринг” прави ремонта на ясли 40, 61 и 62 в район “Надежда” и ясла 55 в район “Витоша” за 228 464 лв.

Споделяне