Родители са против задължителната детска градина за четиригодишните

Над 20 граждански и родителски организации се обявиха против задължителното посещение на детска градина за четиригодишните деца от учебната 2016-2017 година. Тази мярка е залегнала в закона за училищното образование, който в момента се гледа на второ четене в парламента.

“Категорично сме против да бъде прието задължителното предучилищно образование от 4-годишна възраст, оставайки родителите без право на избор. И второ, сме категорично против забраната и санкциите срещу избора на алтернатива на държавните училища и детски градини. Считаме приемането на гореспоменатите членове за грубо потъпкване на родителските права, а също така и Конституцията на България, която в член 47 гласи, че отглеждането и възпитанието на децата е право на родителите“, коментира Петър Пеев, председател на "Родителски комитет"

Организациите настояват да отпаднат предвидените в закона глоби за родителите, които не пращат децата си на детска градина, които са между 50 и 500 лева. Те настояват и за отпадане на предвиденото наказание между 5000 и 10 000 лева за “физически или юридически лица“, които извършват алтернативни форми на възпитание и обучение.

Сред организациите, които са против задължителната детска градина за четири годишните, са родителски кооперативи – родители, които са се организирали в отглеждането и възпитанието на децата в домашни условия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?