Родители съдят производител на енергийни напитки за смъртта на дъщеря им

Семейството на 14-годишно момиче подаде иск срещу калифорнийска фирма - производител на напитка с кофеиново съдържание, наречена "Монстър енерджи". Родителите на Анаис Фурние заявиха в петък, че дъщеря им е починала миналия декември от свръхдоза кофеин, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Според адвокатите им двете 0.7-литрови бутилки "Монстър енерджи", изпити от момичето 24 часа преди смъртта му, са съдържали общо толкова кофеин, колкото 7 бутилки "Кока-кола" със същия обем.

Аутопсията установи, че Анаис е починала от "сърдечна аритмия поради отравяне с кофеин". Семейството настоява пред Върховния съд на Калифорния да получи "всички обезщетения, предвидени в закона". Според ищците производителят на "Монстър енерджи" трябва да понесе отговорност за това, че не съобщава данни за опасностите, свързани с употребата на продукта. Законът в САЩ не позволява безалкохолните да съдържат над 71.5 милиграма кофеин на една бутилка от 350 милилитра.

Ограничението обаче не важи за енергийните напитки като "Монстър енерджи", смятани за хранителни добавки.

"Тези напитки са смъртоносни капани за младите", заяви вчера Уенди Кросланд - майката на Анаис, в комюнике, разпространено от адвокатите ѝ. "Искам само "Монстър енерджи" да си даде сметка, че продукцията му може да убива", добави тя.

Групировката "Монстър бевъридж", производител на напитката, увери в комюнике, че вече е продала над 8 милиарда бутилки енергийни напитки в цял свят и няма данни те да са причинили дори и един смъртен случай.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?