Родители се обединиха срещу съкратен процес за умишлено убийство

"Съгласни сме, че правосъдието трябва да бъде бързо, но не и за сметка на справедливостта“. Това заявиха в понеделник на пресконференция родители на убити младежи по повод промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които предвиждат връщане на старото положение – при умишлено причиняване на смърт да се прилага съкратен процес.

През април парламентът прие промени в НПК, с които бе премахнат текстът, забраняващ съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления. По този начин се изключва налагането на наказание с доживотен затвор.

Нарастващият брой на убити млади хора от техни връстници показва, че обществото ни е минало граница, която не трябва да се минава - тази на нарастващата агресия, коментира Виолета Александрова, майка на убития пред клуб "Соло" в столицата Васил.

От сдружение "Справедливост“, в което са се обединили родителите на убитите младежи, се обръщат към всички институции с надеждата да им бъде обърнато внимание. Те призовават управляващите да направят закон, според който умишлените убийства да бъдат наказвани с цялата му строгост, без да остава желание за мъст у близките на жертвите и чувство за безнаказаност в убийците.

"Не е срамно, че са допуснати пропуски, срамното е, когато няма желание те да се отстранят", коментираха от сдружението. На пресконференцията бяха представени случаи на разочаровани от правосъдието родители, загубили децата си, както и 27 случая на убити или изчезнали млади хора.

От Сдружение "Справедливост" призовават родители, попаднали в подобна ситуация, да се свържат с тях, за да си помогнат взаимно.

Споделяне

Още от България