Родители се възмутиха от учебник по химия

Родители се възмутиха от учебник по химия

Текст в учебник по химия за IX клас предизвика недолоство на родители, които разпространиха част от текста за ацетона във "Фейсбук".

Първи са реагирали майки от Велико Търново, които са прочели урок в учебника по "Химия и опазване на околната среда" за кетоните и за ацетона.

Урокът започва така: "Може би ви се е случвало да видите деца да дишат лепило от полиетиленов плик. Всъщност веществото, което вдишват е ацетон. Неговите пари имат слабо наркотично действие. Вдишани, те предизвикват състояние на опиянение, съпроводено със слабост и световъртеж, както и други усещания. Обикновено отравянето не е смъртоносно, но може да се нанесат поражения на черния дроб, на бъбреците и централната нервна система. Може да се стигне дори до загуба на съзнание."

Във втората половина на текста авторите са описали последиците от употребата на ацетона в лепилото при вдишване, но майките считат това за недостатъчно.

От министерството на образованието и науката пред в."Монитор" коментират, че примерът в учебника не е подходящ и в момента се водят разговори с издателството при следващо издание той да бъде премахнат.

От издателството обясниха, че в учебната програма по химия е заложено да се обясни на учениците как действа ацетонът върху човешкия организъм. За това е използван и примерът с лепилото. Освен това урокът няма за цел да покаже на ученицит екак се диша лепило, а да им обясни, че това не трябва да се прави. Освен това за учениците от ІХ клас темата със зависимостите би трябвало да е позната, тъй като този въпрос се изучава в предходния клас.

"Защо изобщо им е трябвало на авторите на този т.нар. учебник да вкарват подобен текст. Децата са любопитни, а в IX клас са в особено рисковата възраст, когато искат всичко да видят и да опитат. На въпросните автори не им ли е хрумнало, че първото нещо, което ще направят най-малко половината от учениците, като прочетат това, ще е да намерят отнякъде лепило и да се опитат да го дишат. А току виж, че са си го напъхали в носа", възмущава се една от майките Анелия Борисова.

"Можеше спокойно да се даде друго сравнение: "Когато в къщи правите ремонт и се наложи да боядисвате..." Но да се сети човек, се иска мислене", пише друг потребител. Според издателството обаче този пример не е удачен.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?