Родители ще освобождават само най-малките от градина заради Covid

Единствено за постъпващите за първи път деца ще са нужни медицински документи

Родители ще освобождават само най-малките от градина заради Covid

Само за най-малките деца, които са в ясла, първа или втора група родителите сами ще могат да решават дали да ги пускат на детска градина. Засега предучилищната за 5 и 6-годишните остава задължителна, като се очакват допълнителни указания от Министерство на образованието. Това съобщи пред Mediapool Мария Минчева, директор на дирекция “Образование” в Столична община.

На малчуганите, които са освободени от родителите им, обаче ще се пишат отсъствия. Те ще се извиняват по служебен път като родителят посочи, че детето отсъства заради пандемията. Този режим ще остане докато страната е в извънредна епидемиологична обстановка, а след отпадането ѝ се очакват указания от Министерство на здравеопазването.

“Родителите няма да могат да освобождават децата, които са в подготвителни групи, т.е. 5 и 6-годишните. За тях ще очакваме указания от министъра на образованието и науката”, добави Минчева. По принцип се очаква за децата в предучилищна да има задължителен брой дни със занятия, но тепърва предстои да се видят изискванията.

Облекчение е, че единствено и само за децата, които за първи път постъпват в детска градина или ясла, ще се изискват преди това медицински документи.

“Това е едно указание, което през август получихме от Министерство на здравеопазването и в него много ясно се казва, че родителите са длъжни да предоставят необходимите медицински документи единствено за деца, които за първи път посещават детска градина, т.е. при планов прием на новоприети деца”, уточни още Минчева. За останалите деца ще се спазват указания на РЗИ, който казват, че децата, които са отсъствали, не следва да ходят при джипито да взимат медицински бележки. Голяма част от тях през лятото са на село при бабите си и дядовците си.

Какви документи са необходими?

Документите, които ще се изискват за новопостъпващите малчугани в детски градини, са разписани съответно в Наредба № 3 за здравните изисквания към детските градини. Това са копие от акт за раждане на детето, здравно-профилактична карта на детето, попълнена от личния лекар, еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, което е извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване на детето в детската градина. И още изследвания на кръв и урина, извършени 1 месец преди постъпване на детето в детската градина, а също и данни от личния лекар, че на детето са извършени задължителните имунизации за възрастта.

Трябва да има и медицинска бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен, издадена не по-рано от 3 дни преди постъпване на детето в детската градина. Деца, на които не са извършени задължителните имунизации за възрастта, могат да се приемат в детска градина, когато са налице трайни противопоказания за имунизирането им.

Изискванията за постъпване в ясла са почти същите, като допълнително се изисква изследване с отрицателна реакция по Васерман за единия от родителите, извършено в 6-месечен срок преди постъпване на детето в яслата.

Недостиг

Около 10 000 деца чакат за място в детска градина в София. На 29 август ще се проведе първото текущо класиране, като от думите на кмета Йорданка Фандъкова в сряда стана ясно, че има обявени над 3000 нови свободни места.

"Най-голям е недостигът за децата в яслени групи. Системата показва, че между класиранията от май до края на юни се появиха нови кандидати. Основният ни ангажимент е насочен към децата от 3 до 6 годишна възраст. Тази година отчетохме, че и при тригодишните недостигът е малко над 1500 места", посочи още Минчева.

От думите ѝ стана ясно, че най-голям проблем с местата има в районите "Триадица", "Лозенец", "Красно село", а през последните няколко години и в район "Витоша". Минчева уточни, че там където се разкриват нови детски градини и групи, ще се акцентира върху осигуряването на места за тези деца.

Кметът Фандъкова пък уточни, че е възложила на районните кметове да намерят нови места за строеж на детски градини. "Всеки, който е готов с намерения терен, готовия проект, разрешение за строителство и избран изпълнител, ще получи веднага финансирането, за да започне строителството", зарече се тя. Тя припомни, че правителството е отпуснало 65 млн. за строителство на детски градини и училища. И посочи, че се строят нови учебни корпуси и спортни зали.

Общината очаква да получи и два терена в район "Студентски" от Министерството на образованието, както и от църквата в кв. "Манастирски ливади", за строеж на нови училища.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?