Родители възмутени от математическа задача с "българи и роми", издателят успокои, че ще включват и бежанци

Родители сигнализираха за расистка задача в учебна тетрадка по математика за трети клас - децата трябва да изваждат и събират "българи и роми”.

Задачата има следното условие: "В квартал "Изгрев" живеят 363 роми, които са с 271 по-малко от българите в този квартал. Колко българи живеят в квартал "Изгрев?", съобщи Нова телевизия.


Има и втори вариант на задачата, в който "ромите" отново са 363, а "българите" - с 27 по-малко, като отново се пита колко "българи" живеят в квартала (който се води един от скъпите райони на София и сред жителите му не се забелязват роми – бел.ред.)

Според родители не може децата да бъдат учени да делят българите и ромите, тъй като всички са български граждани.

Директорът на издателство "Просвета” Никола Кицевски обаче не смята, че има някакъв проблем. "Аз не виждам нищо нередно. А освен това точно тази задача е включена по изричното искане на Министерството на образованието и науката по време на десетилетието на ромското включване", поясни той.


Кицевски уточни, че тогава е имало писмо от ведомството, в което се казвало, че децата от малки трябва да се учат на толерантност, това означавало да започнат да разбират, че има различни етноси, с които живеят заедно. За да станело това, в учебниците трябвало да започнат да се споменават и други етноси, освен българския.


"Това е нормално”, каза още издателят, който уточни, че задачата е оценена като толерантна.

Кицевски добави, че не трябва тези неща да се крият от децата, сега например щели да научат за бежанците и дори можело да се включат в учебните помагала задачи със сирийци.

Авторите на учебната тетрадка са Ангелина Манова, Рени Рангелова и Юлияна Гарчева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?