Родителите на деца с увреждания продължиха протеста и през уикенда

Родителите на деца с увреждания продължиха протеста и през уикенда

Родители на деца с увреждания, които на 1 юни издигнаха палатков лагер пред Народното събрание, продължиха протеста си и през почивните дни.

До 30 юни Министерството на труда и социалната политика трябва да представи концепция за Закон за социалните услуги, но според протестиращите тя преповтаря стария Закон за интеграция на хората с увреждания.

"Депутатите не са тук, но обществото обаче ни подкрепя, за което сме много благодарни и, ако трябва, и юли ще продължим. Тази концепция не ни удовлетворява, нито ни поставя в условията на конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, член 19, който е осигуряване на лична помощ според нуждите на всяко дете, лице, колкото е необходимо, особено след 18 години. Защото в крайна сметка децата порастват, уврежданията са си увреждания", каза Ина Маринова, цитирана от БНР.

Родителите на деца с увреждания настояват за законово регламентиране на лична помощ, за да могат да работят.

Павлина Радкова е майка на 21 годишно момче, с тежка форма на детска церебрална парализа и хидроцефалия.

"Навсякъде системата казва - ето ние дадохме 930 лева. Искам следващия, на който му мине тази мисъл, веднага да си зададе въпроса - готов ли е да бъде по майчинство 5, 10,15,20, 30,40 години. Когато той беше малък мислех, че проблемът е мой личен, и аз трябва да намеря вариант да се справя с него, да го реша, но, блъскайки се в тази стена, в онази стена, установих, че проблемът не е мой личен. Проблемът е системен, проблемът е на всички ни", каза Радкова пред националното радио.

До края на юли ще има и нов Закон за хората с увреждания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?