Неочаквано

Родителите на сестрите Белнейски поискаха от ВКС преразглеждане на делото

Адвокатът им Иво Найденов остана изумен от обрата в позицията на клиентите си

Лазар Колев. Снимка: БГНЕС

Майката на жестоко убитите сестри Росица и Христина Белнейски - Фани Белнейска поиска в сряда по време на заседанието на Въвховния касационен съд (ВКС) делото да се върне за ново преразглеждане и "да се проверят отново всички неща".

"За мен това не е цялата истина", каза Фани Белнейска, след което припадна в съдебната зала без да успее да уточни какво има предвид. Съпругът ѝ също поиска ново преразглеждане, както и да им бъде назначен друг адвокат.

Изказването им бе неочаквано, тъй като делото стигна до ВКС по жалба на адвокатите на осъдения на доживотен затвор от две поредни съдебни инстанции Лазар Колев. Те искаха оправдателна присъда или делото да бъде върнато за ново разглеждане.

До момента родителите на сестрите Белнейски винаги са заявявали, че единственият доказан убиец на дъщерите им е Колев и са се противопоставяли на лансирането на всякакви версии, че може друг да е замесен в престъплението.

След заседанието адвокат Найденов коментира, че за пръв път чува, че клиентите му имат подобно желание и заяви, че не е съгласен с него.

"Нещо, което се е случило извън залата между някои хора. Нямам обяснение все още за себе си при положение, че има две осъдителни присъди и сме се борили от първия ден и сме били убедени до днес, че всичко е справедливо, правилно и законно. Днес, за първи път, Фани и Стоимен не дойдоха навреме, което ме озадачи. Те влязоха по-късно в залата и чухте нещо, което за мен беше агонията на подсъдимия", добави юристът.

"Съдебният акт е справедлив и трябва да се потвърди. Не виждам какво могат да спечелят от това отлагане", коментира и прокурорът от ВКП Атанас Гербев.

Пловдивският апелативен съд потвърди в края на ноември миналата година доживотната присъда без право на замяна, наложена през юни 2011 г. от Пазарджишкия окръжен съд на подсъдимия за убийствата на сестрите Лазар Колев.

Разследването на случая продължи няколко години като бе изпълнено с противоречия и неясноти. На няколко пъти от Пазарджишката окръжна прокуратура обявяваха, че имат данни, че Колев е имал съучастник, но докатазателства в тази посока така и не бяха открити и той остана единственият подсъдим.

Споделяне

Още по темата

Още от България