Родителите на Стоян Балтов осъдиха съда и прокуратурата за 100 000 лв.

Бавното правораздаване по случая на Стоян Балтов предизвика протести

Родителите на убития студент Стоян Балтов от Сливен осъдиха Софийския градски съд и прокуратурата да изплатят солидарно общо 100 000 лв за бавно правораздаване, съобщи вестник "Труд". Решението е на Окръжния съд в Сливен, който е сметнал, че институциите са виновни за бавното правосъдие по този трагичен случай.

Зарка Димова-Балтова и бащата Стоян Балтов посочват в иска си, че от датата на убийството до влизането в сила на присъдите на тримата убийци са изминали 6 години и 14 дни, без да има обективни причини за забавата.

В крайна сметка в затвора влезе само един от осъдените за убийството – Александър Данаилов. Съучастниците му Светлозар Стоянов и Вили Георгиев успяха да избягат от България.

19-годишният студент по фармация Стоян Балтов бе убит на 5 декември 2008 г. пред дискотека "Амнезия" в Студентския град в София. Той почина след нанесен му зверски побой с ритници по главата и тялото.

Делото бе разгледано на първа инстанция от Софийския градски съд. Първоначално прокуратурата обвини само Александър Данаилов и Вили Георгиев. През лятото на 2009 г. делото бе прекратено заради пропуски на прокуратурата.

Обвинението поиска удължаване на срока за разследване с още 4 месеца и новият обвинителен акт бе внесен на следващата година. В него вече бе включен и Светлозар Стоянов.

На първа инстанция делото приключи с присъди през лятото на 2013 година – почти пет години след убийството. Александър Данаилов и Светлозар Стоянов получиха по 18 г. затвор, а Вили Георгиев бе оневинен. Делото се забави допълнително заради бавното написване на мотивите от съдията.

Двете следващи инстанции обаче се постараха да разгледат случая скоростно и се произнесоха само за няколко месеца през 2014 г. През април Софийският апелативен съд потвърди присъдите на двамата осъдени, но осъди и третият подсъдим на 18 г. затвор. През декември Върховният касационен съд потвърди присъдите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?