Родителите на жертвата спасиха иранец от екзекуция

Родителите на жертвата спасиха иранец от екзекуция

Млад иранец е бил спасен от публична екзекуция чрез обесване, след като родителите на жертвата се смилиха над него, съобщи британският "Гардиън".

 

Преди седем години Балал убил 18-годишно момче в иранския град Ройян. Той наръгал с нож младия Абдула Хюсеинзадех по време на уличен бой в града.

 

Действащите закони за възмедие в Иран повеляват семейството на жертвата да участва в екзекуцията, като бутне стола, на който Балал е стоял с примката около врата си.

 

Вместо това обаче Балал, който сега е на около 26 години, получава шамар от майката на Абдула, а бащата сваля примката. Животът на Балал е пощаден.

 

Родителите обясняват действията си с разказ, че три дни преди екзекуцията са видели техния син в сън, в който казал, че се намира на хубаво място и да не търсят възмездие.

 

"Това успокои жена ми и решихме да помислим", казва бащата на Абдула Абдолгани. Самият той допълва, че смята, че Балал не е целял да убие сина му.

 

Балал и Абдула се сбутали на пазара в града, което довело и до саморазправата помежду им. "Тогава Балал е бил малък, наивен", казва той.

 

Решението на семейството беше приветствано от събралите се хора, както и от много публични личности в Иран.

 

Преди екзекуцията, която е отлагана неколкократно, много публични фигури в страната са призовавали родителите на Абдула да простят на Балал.

 

Според неофициални данни на правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" през тази година в Иран вече са извършени 199 екзекуции.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?