Родителски протест в защита на детската клиника по кардиология

Родители и деца излязоха в сряда сутринта на протест пред Министерския съвет в защита на детската клиника на Националната кардиологична болница. Преди седмица от лечебното заведение за пореден път в последните месеци предупредиха, че дейността на детските отделения е застрашена заради финансови трудности и липсата на медицински сестри.

Детските отделения на Националната кардиологична болница са единствените в страната, която осигуряват цялостното комплексно обгрижване на децата с вродени сърдечни малформации от раждането им до 18-годишна възраст, като годишно преминават над 10 000 пациенти.

Протестиращите родители искат да обърнат внимание на властите, че има голям проблем с намирането на квалифицирани кадри в болницата, което се усеща особено осезаемо в последно време. Един от протестиращите бащи разказа, че една по една медицински сестри напускат и много често дежурните на смяна са били дежурни и предишния ден.

Родителите смятат, че е необходима промяна в цените на клиничните пътеки, по които работят детските отделения, тъй като грижите за децата изискват повече време и ресурси отколкото тези за възрастните.

Те внесоха в сряда отворено писмо до Народното събрание, президента, премиера, здравния министър, управителя на здравната каса и омбудсмана с настояване да не допускат затварянето на Детската кардиологична клиника към Национална кардиологична болница.

“Клиниката е единственото място в България, където се дава шанс за живот на стотиците деца, които се раждат със сложни сърдечни малформации. Клиниката приема пациенти от цялата страна, 24 часа в денонощието. Не позволявайте да бъде закрита една необходима и успешна за страната ни дейност, защото ако се допусне това, децата със сърдечни малформации ще бъдат лишени от лечение и проследяване! Това ще постави в риск живота на много деца, при които спешните и бързи действия са животоспасяващи! В противен случай ще добавите още хиляди семейства към списъка на чакащите за одобрение към Фонда за лечение на деца в чужбина, а това би струвало на държавата много повече средства“, се казва в писмото.

“Многократно специалистите, работещи в НКБ сигнализират за проблемите с финансирането на клиничните пътеки по отношение на детската кардиология, липсата на медицински сестри и анестезиолози. Ако кадровите и финансови проблеми не се разрешат, детската кардиологична и кардиохирургична помощ няма да може да работи пълноценно“, пишат още родителите.

Те поставят и няколко конкретни искания - да се осигури възможност за набиране на медицински сестри чрез повишаване на предлаганото заплащане и обучение, държавата да се ангажира със създаване на поток за набиране на квалифицирани кадри и тяхното продължително задържане в Отделението по детска кардиология.

Средствата, отпускани по клинични пътеки, да се диференцират и актуализират за дете и възрастен пациент, тъй като разходите по лечението на дете са в пъти по-големи от тези за възрастен. Държавата да се заеме с допълнително финасиране на дейностите по детска кардиология и да се разреши на детските кардиолози да извършват проследяване и лечение на пациентите си с вродени сърдечни малформации и над 18-годишна възраст.

Във вторник зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева коментира, че детската клиника няма да бъде затворена, но посочи, че проблемът в болницата е в управлението, а не толкова в недофинансираните клинични пътеки. Затова от ведомството са подготвили план за преструктуриране.

Споделяне

Още по темата

Още от България