Родна стряха

Ето едно заглавие, което няма да прочетете в британски таблоид: "Балканските орди: Къде са те?" Истерията, заобикаляща приемането на България и Румъния в ЕС през януари, говори много повече за психиката на "дребнавия англичанин", отколкото за амбициите на хората от Източна Европа. Никой не знае, колко българи или румънци живеят във Великобритания, може би, десетки хиляди. Но повечето, които искат да работят в страната, са отдавна тук. Сред тях има лекари, зъболекари и дори анализатори в лондонското Сити.

През миналата година британското посолство в Букурещ издаде около 36 000 визи и 3 500 разрешения за работа, половината от които са за сезонни работници в селското стопанство. Британското посолство в София е издало 24 900 визи и 645 разрешения за работа. Визите включват студентски, туристически и бизнес посетители и селскостопански работници. Румънците и българите вече не се нуждаят от визи, но трябва да получават разрешения за работа.

Румънското министерство на труда изчислява, че около 2 млн. румънци или 20% от работната сила вече работи в страните от ЕС, много от тях в селското стопанство и строителството. Около 15% от тях работят напълно законно.

Балканските емигранти се насочват обикновено съм средиземноморските страни, като Испания и Италия са обикновено най-предпочитани. Румънският език прилича на италианския и испанския, което също помага.

Това, за което се пише по-малко, но е много показателно, е, че има голямо движение в обратната посока. През 2005 румънският брутен вътрешен продукт на глава от населението, изчислен в местна покупателна способност, е бил 34.7% от средния в ЕС. Букурещ се превръща в шеметно развиващ се град. Румънската икономика нарасна с 8% през миналата година, а чуждите инвестиции и вътрешното потребление се увеличават постоянно.

Както Берлин след падането на стената, Букурещ е сега една огромна строителна площадка. Строят се цели нови жилищни квартали, като проектът Баняса на стойност 1.2 млрд. евро.

"Румъния е страна на новите възможности, икономиката расте и бизнес средата се подобрява," казва Дан Вишою - партньор в юридическата фирма Biris Goran. 36-годишният Вишою, чието семейство напуска Румъния, за да отиде в САЩ, когато Вишою е на девет години, е един от многото млади професионалисти, които се завръщат у дома, за да се възползват от новите възможности. "Тези, които искаха, напуснаха страната още преди 1 януари. Сега хората започват да се връщат. Тук има повече възможности, отколкото зад граница."

Само на една година фирмата Biris Goran е вече сред десетте водещи юридически компании в Румъния и повечето адвокати в нея са се завърнали от САЩ и Канада. Чуждите работодатели са съгласни, че таланти не липсват.

"Балканският етикет и това, което той внушава, не помогна на България и Румъния," казва Джо Кук - създател на Cook Communications, която има свои офиси в Букурещ и София. "Страните са бедни, но нещата се променят към по-добро. Сега има повече възможности от всеки друг път за младите и образованите хора. Виждам достатъчно CV в пощата си, което е добър признак."

Споделяне

Още от Балкани