Роднини искат да се възобнови разследването за катастрофата

С траурни церемонии в различни градове Русия отбелязва три години от катастрофата на атомната подводница Курск, предадоха световните агенции.

Общо 118 моряци загинаха, когато подводницата потъна по време на учения в Баренцово море. По-късно подводницата бе извадена на сушата и тленните останки на екипажа бяха погребани.

След продължило повече от година разследване правителствена комисия установи, че причина за гибелта им е взрив на торпедо в носовия отсек на подводницата.

Тази седмица някои от семействата на загиналите обаче ще поискат от прокуратурата случаят да бъде преразгледан.

Нов мемориален паметник в Санкт Петербург също ще отбележи третата годишнина от потъването на Курск. Би Би Си отбелязва, че в Серафимовското гробище има 32 нови паметни плочи на членове на екипажа.

Те станаха жертва на най- сериозната военноморска трагедия в Русия в мирно време. Но на паметните плочи не е отбелязана дата на смъртта.

Дмитри Колесников стана известен заради това, че когато тялото му бе извадено от развалините, у него беше открита бележка.

Той разкрива, че 23 членове на екипажа са останали живи часове след потъването на подводницата.

Много хора смятат, че те са могли да бъдат спасени, ако руските военноморски сили са реагирали навреме.

Независимо от официалното разследване, родителите на Дмитри все още имат въпроси. И не само те. Тази седмица 40 семейства ще поискат разследването да бъде възобновено, защото много от тях се съмняват, че са укрити обстоятелствата около катастрофата.

Близките на загиналите казват, че не искат по-големи компенсации. Просто искат да знаят истината, отбелязва кореспондентът на Би Би Си в Москва.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?