Роднини на Агджа започват гладна стачка

Петнадесет роднини на Али Агджа обявиха в четвъртък, че започват гладна стачка в знак на протест срещу решението на съда да той да бъде върнат в затвора, съобщи ББС.

Агджа беше освободен на 12 януари тази година след като прекара приблизително 25 години в затвора. Седмица по-късно обаче, турският съд постанови, че той трябва да остане зад решетките поне до януари 2010 година. Агджа бе осъден заради убийството на турски журналист през 1979 година.

Неговата сестра Фатма Йълдъръм каза пред журналисти от своя дом в град Малатия, че роднините са започнали гладна стачка с искането Агджа да бъде освободен.

Тя заяви, че четирите ѝ деца и майка ѝ, която не е добре със здравето, също могат да вземат участие в стачката.

“Защо той беше пуснат от затвора и след го прибраха обратно? Къде са справедливостта и правото? Те или ще ни изгонят от страната или ние ще умрем заедно със своя брат. Той ще умре в затвора, а ние ще умрем тук”, заяви Йълдъръм.

Докато чакаше процеса за убийството на турския журналист Абди Ипекчи, Агджа избяга от затвора и извърши покушение срещу папата през май 1981 година, припомня ББС. И досега той не е обяснил защо е направил това.

Турският министър на правосъдието Кемил Чичек протестира срещу неговото освобождаване като се аргументира, че намаляването на първоначалната му присъда е изчислено погрешно. Той настоява, че Агджа трябва да излежи още 10 години за убийството и за извършването на два банкови обира.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?