Роднини на медиците в Либия винят Паси за забавяне на делото

Външният министър Соломон Паси да направи отчет пред обществото, шестимата обвинени в СПИН-аферата медици в Либия, президента и външната комисия към НС. В отчета да бъдат разгледани и възможните варианти за развитие на процеса. За това настояват в писмо до Соломон Паси, Георги Първанов и Огнян Герджиков, съпругът на Нася Ненова - д-р Иван Ненов и дъщерите на Валя Червеняшка - Антоанета и Гергана Узунови. "Няма да допуснем роднините ни да станат заложници на българската и либийската външна политика. Присъдите трябва да почиват единствено и само на обективни факти, а не да се разглеждат като продукт на политически договорки от различни сценарии", се казва още в писмото им.

Пред БТА Ненов обясни, че задържаните четвърта година в Либия българи обсъждали какви действия да предприемат, за да протестират срещу забавянето на процеса. След това обаче били разколебавани от българските дипломати и адвокат Бизанти. Вчера Ненов разговарял със съпругата си, която била много объркана. Той не знае дали шестимата са готвили гладна стачка.

Миналия петък радио НЕТ съобщи, че шестимата медици готвят гладна стачка и са изпратили писмо до МВнР, в което заявяват, че всички ги мамят, че са разочаровани от министерството и че искат да бъдат сменени адвокатите им. В понеделник обаче от външно министерство изпратиха информация, че задържаните българи са се срещнали с Бизанти и са отрекли да готвят гладна стачка или да искат друг адвокат. Според д-р Ненов, утре за Триполи заминавал и българският им защитник Пламен Ялнъзов.

По повод думите на Паси, че има възможност за ускоряване на началото на процеса, но и опасност това да му се отрази неблагоприятно, в писмото си Ненов и дъщерите на Червеняшка посочват, че скоростта не променя основните тези на защитата - че в Либия е имало заразяване на деца с вируса на СПИН много преди българите да започнат работа в болницата в Бенгази и това заразяване е продължило и след задържането им и то не само в тази болница, но и в други. Скоростта не променяла също и доклада на Световната здравна организация от 1997, както и съдържанието на доклада на проф. Монтание, които са в защита на българите. "Тя не променя и факта, че българските граждани са били изтезавани в продължение на три месеца от либийските следствени органи през 1999", посочват още те.

Външният министър Соломон Паси трябваше да даде отчет за хода на делото на днешното извънредно заседание на външната комисия. Тъй като основната тема бе Ирак, за случая в Либия не останало време, обявиха след това и Паси, и председателят на комисията Станимир Илчев. Паси отказа да коментира писмото с мотива, че не го е чел. Той нито потвърди, нито отрече информациите, че либийската страна ще спре средствата за поддръжката на вилата, в която в момента са настанени медиците. Външният министър заяви само, че в МВнР не е пристигала достоверна информация за това. Паси не отрече и слуховете за предстоящата смяна на посланика ни в Либия Людмил Спасов. На този въпрос той заяви: "Такива въпроси са от конфиденциален характер и преди да има споразумение между правителството и президента, както и агреман, не се коментира".

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?