Делото срещу Атанас Вълков тръгна по съкратената процедура

Роднини на подсъдим съдебен шеф свидетелстваха в полза на обвинението

Атанас Вълков. Снимка: БГНЕС

Първите четирима разпитани свидетели по делото срещу бившия председател на Административния съд в Бургас – Атанас Вълков, в понеделник дадоха показания в полза на обвинението. По ирония на съдбата това бяха леля му и трите му първи братовчедки.

 

Вълков е подсъдим за документни престъпления и пране на пари. Според прокуратурата той е фалшифицирал няколко документа, включително от името на свои роднини, за да изгради схема за имотна измама с парцел край Несебър, от която да се облагодетелства майка му Руска Вълкова.

 

Още по време на първото заседание по делото, което тръгна по съкратената процедура, леля му Славка Милева и братовчедките му Николинка Иванова, Янка Вълканова и Светослава Александрова заявиха пред Софийския градски съд (СГС), че никога не са чували семейството им да е имало имот на Черноморието, както и, че никога, по никакъв начин, не са предявявали някакви претенции към него.

 

Според обвинителния акт Вълков се е сдобил с апетитния парцел от 12 дка в района на базата на Националната спортна академия до Несебър, като е фалшифицирал искова молба от името на чичо си Димо Ненков, с която се искало възстановяване на собствеността на дядото на подсъдимия – Иван Габровски.

 

Прокуратурата твърди още, че бившият съдебен шеф изготвил и пълномощни от името на останалите наследници – братовчедките и леля му, с което те заявявали, че искат да бъдат представлявани от адвокат Иво Бинев. Впоследствие документно била уредена и продажбата на всички части от имота – от останалите наследници на майката Руска.

 

В четвъртък роднините на Вълков категорично отрекоха някога да са били уведомявани, че са наследили имот от покойния Габровски. Заявиха и, че нямат никаква представа кой е адвокат Бинев, както и, че никога не са го упълномощавали да ги представлява. Освен това четирите жени свидетелстваха, че подписите, положени от тяхно име във въпросните документи, не са техни. Димо Ненков не се яви в залата, тъй като стана ясно, че преди делото да стигне до съда е починал през февруари тази година.

 

Майката на подсъдимия отказа да даде показания, възползвайки се това свое право. Не пожела да коментира казуса и пред медиите. Синът ѝ Атанас Вълков също не искаше да разговаря с журналистите, като заяви, че ще направи изявление чак след края на процеса.

 

Двамата бяха задържани на 31 март миналата година веднага, след като бяха сключили предварителен договор за продажбата на имота край Несебър за 2.2 млн. евро. Купувачът бе агент под прикритие.

 

Още тогава разследващите обявиха, че до арестите се стигнало, след като анонимен свидетел, смятан за близък на Вълков, разказал как магистратът му споделил, че ще стане богат, тъй като има връзки с институциите и ще придобие недвижим имот. По думите му подсъдимият си купил пишещи машини, за да състави документи от средата на миналия век. Един от напечатаните дори бил залят със зелен чай, за да изглежда така сякаш е съставен през 1955 г.

 

Искът за възстановяване на национализирания парцел от 12 дка бил подаден от името на Димо Ненков още през 2007 г. в Районния съд в Несебър. След това Окръжният съд в Бургас потвърждава решението за възстановяване на земята.

На 21 май 2009 г. между всичките наследници на Иван Габровски, сред които Ненков и Руска Вълкова, е сключен предварителен договор за имота, въз осново на който Вълкова го придобива. Няколко месеца по-късно от името на продавачите е пусната нова молба в съда, в която се иска предварителният договор да бъде обявен за окончателен. След това Вълков започнал да търси евентуални купувачи и накрая попаднал на агента под прикритие.

Делото срещу магистрата продължава през ноември, като предстоят разпитите на останалите свидетели. В понеделник защитата му се отказа да изслушва общо 13 от тях, като се съгласи съдът да ползва показанията им, дадени в досъдебната фаза.

Споделяне

Още по темата

Още от България