Роднини на жертвите от "Илинден" съдят застрахователи

Роднини на жертвите от "Илинден" съдят застрахователи

Граждански иск за десет и половина милиона лева са завели роднините на 15 българи, които се удавиха при потъването на кораба "Илинден” в Охридското езеро преди три години, съобщиха адвокати по делото, цитирани от "Сега".

Искът е срещу две застрахователни дружества. За имуществени вреди част от роднините искат още около 70 000 лева.

В молбата пред Софийския окръжен съд се посочва, че при капацитет на плавателния съд от 35 души, на него са били качени 53 пасажери на фаталния 5 септември 2009 г. Защитата настоява за експертиза, която да бъде възложена на Агенция "Морска администрация” за уточняване на причината и виновника за потъването на "Илинден”. До момента роднините са получили по 4 500 евро от други застраховки.

Македонският съд призна за виновни за инцидента капитана Сотир Филевски и служител в "Лойд” Бранко Баич, дал удостоверение за годността на кораба.

Разследването в България, което започна паралелно с това в Македония, още не е приключило. Прокуратурата все още чака отговори на редица въпроси, които бяха изпратени до съседната държава преди повече от година. Чакат се отговори и на исканията за достъп до всички доказателства.

На четирите молби за правна помощ, които българските разследващи са изпратили, има само частични отговори. За разлика от Македония обаче, в София се разследват и действията на Капитанията в Охрид - органът, контролиращ движението на плавателните съдове в езерото.

Досега експертизи у нас показаха, че е имало неправомерно преустройство по палубата на "Илинден”. А през отворени прозорци на долната палуба на кораба е влязла вода и това е способствало плавателният съд да потъне по-бързо в Охридското езеро.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?