Роднините на Сакскобургготски се оттеглиха от делото за царските гори

Роднините на Сакскобургготски се оттеглиха от делото за царските гори

Роднините на Симеон Сакскобургготски са се оттеглили от делото, което бившият премиер води за собствеността 16 500 декара гори в Рила, съобщи "Дефакто" . Шестима херцози от рода Вютемберг, наследници на цар Фердинанд, са сключили спогодба със земеделския министър Румен Порожанов за прекратяване на делото.

Патрик Франсис Александър дьо ла Лан Мирлес, херцог Александер фон Вюртемберг, херцог Ойтен фон Вюртемберг, херцог Фердинанд фон Вюртемберг, херцогиня Софи Едокси Мария Луиз, Франсоа Жорж Мари Люс-Байи са признали правото на собственост на държавата върху горите. Споразумението е било одобрено от Софийския окръжен съд.

В него се посочва, че херцозите никога не са смятали имотите за своя собственост и не са искали да придобият такава.

Според адвоката на бившия премиер Ели Христова сегашните действия на херцозите противоречат на предишните им. Тя посочи, че в кориците на делото има пълномощни от тях за продажба на част от имотите.

Делото за горите в Рила е единственото, което все още не е приключило на първа инстанция. То се води за общо 16 имота, върнати на Сакскобургготски между 2000 г. и 2003 г.

След споразумението между държавата и шестимата роднини на бившия премиер, делото спрямо тях се прекратява. Така ответници остават само Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза.

Досега държавата спечели окончателно две дела за собственост на имоти на царете Фердинанд и Борис III – за резиденциите в Саръгьол и Ситняково. Все още са висящи споровете за Царска Бистрица и Врана.

Споделяне

Още от България