Роднините на жертвите на сваления над Украйна боинг договориха компенсациите

Пътник на летището в Куала Лумпур гледа към самолети на "Малайжа Еър", сн. ЕПА/БГНЕС

Голяма част от роднините на жертвите на сваления над Украйна самолет на авиокомпанията "Малейжа Еър" са постигнали споразумение за компенсациите за загубата им в деня, в който в Холандия бе отбелязана втората годишнина от катастрофата. Съгласно споразумението сумата, която ще получат те, няма да бъде разкрита, каза пред холандската телевизия адвокатката Вееру Мева, представляващ група от роднини и близки на загиналите.

Според Монреалската конвенция авиопревозвачите винаги носят отговорност за гибел или травми на пътниците. Компенсацията може да стигне до 130 000 евро, но се определя отделно във всеки индивидуален случай. Роднините могат да се обърнат за компенсация към авиокомпанията в течение на две години от деня на трагедията. Този срок изтече в неделя.

Още в първите седмици след трагедията "Малейжа еър" изплати по 3700 евро на роднините за погребални услуги, а след това - още по 37 000 евро предплата за сметка на окончателно договорената компенсационна сума.

"Кой и колко получава в крайна сметка бе определено в съответствие с индивидуалните обстоятелства", отбеляза адвокат Мева. За загуба на човек, издържащ семейство, например бе изплатено повече, отколкото за загуба на възрастен роднина, уточни тя, без да разкрива конкретни суми.

В холандския град Вейфхейзен, недалече от главното амстердамско летище Схипхол, в неделя се състоя траурна церемония по случай втората годишнина от падането на малайзийския пътнически самолет в Източна Украйна, при което загинаха 298 души, повечето холандци.

В церемонията участваха роднини и близки на загиналите, бяха прочетени имената на всички жертви, а точно в 15:20 ч местно време - моментът, когато бе загубена връзката със самолета, бе обявена минута мълчание.

В град Хилверсум бе открит паметник на 15 от жертвите на трагедията, които са живели тук. Той представлява 15 бронзови слънчогледа, разположени в кръг със сплетени помежду им листа. Пред паметника ще бъде сложена и скамейка с имената на всички загинали.

Пътническият "Боинг-777" на авиокомпания "Малейжа еър", летящ от Амстердам за Куала Лумпур, се разби над Донецка област в Източна Украйна, очевидно свален от ракета на едната от двете воюващи страни там, но спорът кой точно я е изстрелял продължава.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?