Траян Бъсеску:

Рогозин плаши Румъния под въздействие на алкохола

Рогозин плаши Румъния под въздействие на алкохола

Румънският президент Траян Бъсеску реагира много остро на скандалното изявление на руския вицепремиер Димитрий Рогозин, че следващия път ще прелети с бомбардировач над Румъния. "На такива декларации не може да има друга реакция. Необходимо е да се разбере колко водка е изпил Рогозин преди да напише това", коментира Бъсеску и добави, че посещение на премиера на Румъния Виктор Понта в Русия би било неуместно.

До скандалните изявления на руския вицепремиер, който е известен с националистическите си и все по-агресивни изказвания, се стигна, след като той присъства на 9-ти май, Деня на победата, на парад в Тираспол - главния град на непризнатата от никого, включително от Москва, проруска Приднестровска република в Молдова. Рогозин се оплака първо, че на отиване Украйна е затворила небето си за самолета, с който пътува, че се е наложило да заобикаля през България и Румъния на път за Приднестровието и че българските и румънските авиодиспечери се канели да вдигнат патрул изтребители срещу него. После пък руският вицепремиер обвини Букурещ и Киев, че не го пускат да се върне обратно в Москва. Според руските медии правителственият самолет бил принуден да се върне и да кацне в Кишинев, където пътниците се прехвърлили на редовен полет.

Самата Молдова оцени визитата на Рогозин в Приднестровието като провокация. Външното министерство в Кишинев потвърди, че на връщане на летището в Кишинев са иззети кашони с връчена на Рогозин в Тираспол подписка за присъединяване на Приднестровието към Русия. Това било направено "в съответствие с действащото законодателство и с цел анализ на тяхната законност" и на фона на готвените в това време по кримски модел незаконни референдуми за независимост в някои райони на Източна Украйна.

"Румъния по настояване на САЩ затвори въздушното си пространство за моя самолет. Украйна отново не ме пуска. Следващият път ще полетя с Ту-160", написа ядосаният Рогозин в профила си в Туитър, имайки предвид стратегически бомбардировач.

"Да, господа румънци, скоро ще ви обясним какви сте и какво мислим за вас", добави пъ-късно руският вицепремиер, отговарящ за военнопромишления комплекс и изпълняващ длъжността президентски пратеник за Приднестровието.

Написаното предизвика в събота най-напред официална реакция на румънското външно министерство, което оцени думите на Рогозин много опасна заплаха, "особено в актуалния регионален контекст". Букурещ настоя руското външно министерство официално да заяви дали твърденията на вицепремиера представляват "официалната позиция на Русия спрямо Румъния", която е членка на Европейския съюз и НАТО. "Румъния безусловно подкрепя и стриктно спазва режима на санкции, които въведе Европейският съюз във връзка с действията, застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна", посочи румънското министерство.

В неделя вечер пред телевизия Диджи 24 пък румънският президент Траян Бъсеску каза, че заплахите на Рогозин вероятно са били отправени под въздействие на алкохол.

Бъсеску отбеляза, че не може да смята изявленията на Рогозин за официална руска позиция.

"Това е едно изстъпление под влияние на алкохолни напитки, на нерви или на двете заедно", коментира румънският президент, цитиран от вестник "Адевърул".

Бъсеску добави, че потенциално посещение на румънския премиер Виктор Понта в Руската федерация, каквото се подготвя, би било неуместно.

Понта за трети път плаши президента с импийчмънт

Същевременно по друг повод Виктор Понта заплаши президента Траян Бъсеску с трета поред процедура по импийчмънт, пишат румънски вестници, цитирани от БТА в понеделник. Понта е сезирал Конституционния съд във връзка с активно участие на Бъсеску в предизборната кампания за изборите за Европейски парламент.

В началото на месеца президентът се снима с тениска с надпис "Гласувам за ПНД (Партия Народно движение)", редом до Елена Удря, член на партията.

Премиерът Виктор Понта заяви, че ако на 21 май Конституционният съд реши, че президентът на Румъния няма право да участва активно в предизборната кампания, а след това решение Траян Бъсеску продължи да прави кампания, на следващия ден ще внесе искане за суспендиране. "Ако не спази решението на съда, не само че ще започнем процедура по суспендиране, но ви гарантирам, че този път нито един европейски партньор (...) няма да го защити", заяви Понта пред телевизия Антена 3.

Вторият президентски мандат на Траян Бъсеску изтича в края на тази година. Бъсеску вече два пъти бе временно отстраняван от президентския пост - през 2007 г. и през 2012 г. по обвинения в нарушаване на конституцията. И двата пъти в основата на процедурите по импийчмънт бяха социалдемократите, които в момента се ръководят от Виктор Понта, и техните дългогодишни политически съюзници - консерваторите, чийто почетен председател е Дан Войкулеску, собственик на телевизиите Антена и други медии.

Първият опит за отстраняване на Бъсеску през 2007 г. не успя, след като близо 74 процента от румънците подкрепиха държавния глава. През 2012 г. инициативата се провали заради ниска избирателна активност, като привържениците на Бъсеску бяха призовани да бойкотират гласуването. Близо 88 процента от гласувалите през юли 2012 г. обаче се обявиха за отстраняване на Бъсеску.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа