Рогозин: Русия не може да участва в системата за ПРО на НАТО

Русия не може да участва в системата за ПРО на НАТО, но е готова да обсъди сътрудничеството в тази сфера. Това заяви за ИТАР-ТАСС постоянният руски представител в НАТО Дмитрий Рогозин.

На предстоящия форум на Съвета Русия-НАТО в Лисабон в събота се очаква Алиансът да предложи на Русия участие в създаването на обща система за ПРО "от Ванкувър до Владивосток".

Създаването на единна система е слабо вероятно. Проблем е определянето на центъра за вземане на решения да се задейства ПРО, посочи Рогозин. В подобни ситуации времето за реакция се измерва със секунди, няма възможност за консултации между всичките 29 държави от Съвета. Следователно вземането на

оперативни решения трябва да бъде делегирано на една страна. А днес нито Русия, нито страните от НАТО са готови да предоставят другиму правото да управлява техните системи, обясни руският представител.

"29 пръста не могат да натиснат едновременно 29 бутона, а ние няма да позволим никому да посяга към нашето копче", каза Рогозин. Според него, подобно е схващането на НАТО.

Генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен заяви наскоро на пресконференция, че е "реалист" и затова се съмнява дали е възможно създаването на единна система, но вижда перспективи за коопериране на двете различни системи за ПРО, добави руският дипломат, цитиран от БТА.

Дали това коопериране между системите за ПРО на Русия и НАТО ще представлява обмен на информация, на технологии или индустриално сътрудничество - това предстои да бъде обсъдено в Лисабон. Русия има какво да предложи по този въпрос, посочи Рогозин.

Русия все още има съмнения дали системата за ПРО на НАТО няма да цели ограничаване на руския стратегически потенциал. В Лисабон това ще се решава вече не на равнище експерти, а на равнище първи лица, каза дипломатът.

Ако след финалния разговор стане ясно, че "намеренията не са конфликтни, а кооперативни", ще започне следващата фаза от дискусията - обсъждане на предложенията на Русия и на НАТО за сътрудничество в ПРО, уточни той.

Русия ще работи активно с НАТО по въпросите, засягащи Афганистан, но в никой случай няма да изпрати там свои хора, увери Рогозин. Москва никога няма да склони през нейна територия да бъдат превозвани смъртоносни материали - оръжия и боеприпаси, добави той.

Русия е готова обаче да помага за подготовка на афганистански специалисти на руска територия, включително на експерти по борбата срещу наркотиците, отбеляза дипломатът.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?