Рохани поиска по-ефективно сътрудничество с Германия за мира в Близкия Изток

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се срещна с иранския президент Хасан Рохани в Техеран

Иран и Германия могат да си сътрудничат по-ефективно за постигането на мир и сигурност в Близкия изток, заяви в събота вечерта  в Техеран иранският президент Хасан Рохани на среща с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, предаде ТАСС.

"Иран и Германия трябва да разширят двустранните си отношения, за да бъдат уредени регионалните и международните проблеми, за по-ефективна борба с тероризма и за постигане на мир и сигурност в региона", каза Рохани, цитиран от иранската агенция ИРНА и БТА.

"Страните може да имат различни подходи в уреждането на международните въпроси. Но решаването на проблеми като тероризма може да бъде постигнато само чрез придържане към определени принципи и избягване на двойни стандарти", каза той.

Щайнмайер призова Иран да изпълни поетите ангажименти, включително да разреши инспекции в ядрените си съоръжения, съгласно сключената през юли сделка с Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и САЩ, предаде ДПА.

Споразумението е за срок от 10 години и влиза в сила в неделя. То позволява на Иран да има ядрена програма за цивилни цели. "Сега е ред на Иран да изпълни задълженията, които пое в замяна на вдигане на санкциите", каза германският външен министър.

Споделяне

Още от Свят