Ройтерс: България е сред основните цели на Русия, за да отслаби санкциите на ЕС

Ройтерс: България е сред основните цели на Русия, за да отслаби санкциите на ЕС

България наред с още шест страни-членки на ЕС от Южна и Източна Европа е сред основните цели в стремежа на Русия да отслаби икономическите санкции на Европейския съюз. Това твърди агенция "Ройтерс", като се позовава на неназовани европейски дипломати, базирани в Москва.

Според Ройтерс Путин се стреми да привлече част от европейските държави с обещания за изгодни търговски споразумения, а европейското единство започва да се пропуква заради негативното отражение на руските контрасанкции върху земеделските производители. Възможно е част от санкциите да отпаднат, когато дойде време за подновяването им през януари догодина, твърдят цитираните дипломати.

Агенцията разглежда посещението на руския президент Владимир Путин в Словения като част от дипломатическата офанзива на Кремъл в тази насока.

Словения, която до неотдавна беше възприемана като най-проспериращата бивша югославска република, днес засилва своите контакти с Москва и се обръща в икономически план трайно към нея, отбелязва БНР.

Преди дни в интервю за московското издание "Известия" словенският посланик в Москва обяви, че страната му никога не се е отказвала от проекта "Южен поток" и смята, че той ще бъде реализиран след даден период, съобщава БНР. 

В последно време словенският фармацевтичен бизнес гледа към руския пазар и желае да се позиционира на него като решение на сериозната икономическа криза, в която се намира бившата югославска република. Една от най-големите словенски фармацевтични компании неотдавна откри свой завод край Москва.

През юни в руската столица на посещение беше словенският външен министър Карл Яревец, който по време на разговорите си с руския си домакин Сергей Лавров се обяви за компромис в отношенията между Европейския съюз и Русия в решаването на проблемите помежду им. Москва възприема Любляна като интересно място за правене на бизнес и развиване на икономическите отношения с нея. Русия възприема Словения и като място за пренос на нефт към Европа и пазар, на който може да продава свое енергооборудване и инсталации за преработка на нефт.

Акцент в програмата на посещението на Владимир Путин в Словения е откриването на паметник на загиналите руски и съветски воини на територията на страната по време на Първата и Втората световна войни. Путин ще посети Старата капела, посветена на загиналите от лавина руски военнопленници преди 100 години в подножието на Южните Алпи.

В навечерието на посещението в Любляна президента на Словения Борут Пахор обяви, че посещението на руският му гост Владимир Путин е прекрасна възможност и  послание за мир.

Споделяне

Още от Свят