Ройтерс: Институтът на Решетников изготвил план за манипулиране на изборите в САЩ

Ген. Леонид Решетников
Нашумелият и у нас Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ) през 2016 г. е изработил план за повлияване на президентските избори в САЩ в полза на Доналд Тръмп и за подронване на доверието на избирателите в американската избирателна система. Това заявиха трима действащи и четирима бивши американски официални представители, цитирани от Ройтерс.
 
Източниците на Ройтерс, пожелали анонимност, се позовават на два конфиденциални документа от мозъчния тръст, контролиран от руския президент Владимир Путин, като по думите им тези документи са били рамката и основанието за интензивни действия от страна на Русия за намеса в изборите на 8 ноември.
 
Американските служби придобили след изборите документите, които били изготвени от Института за стратегически изследвания в Москва, който доскоро се оглавяваше от бившия генерал-лейтенант от руското разузнаване Леонид Решетников.
След президентските избори у нас през миналата година Решетников се похвали, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е споделила с него в аванс намеренията си да издигне Румен Радев за президент. Тя отрече твърдението му и го определи като "компрометиран руснак, изгонен от Кремъл за корупция и конфликт на интереси". Дни по-късно, след като скандалът се разрасна, Нинова призна, че се е видяла с руския генерал, но уж случайно и сред други хора, като въобще не били обсъждали Радев, а общата политическа обстановка. Миналия месец американският вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че по време на кампанията за президентските избори в България миналата година опозиционната БСП е получила тайна стратегия как да спечели изборите. Според изданието става дума за около 30-страничен документ, съставен от мозъчен тръст, близък до Кремъл. Той бил доставен от бивш руски шпионин, който е в американския списък на лица с наложени санкции.
 
Кремъл с пропагандна война в социалните мрежи 
 
Първият от документите е стратегически и е написан през юни, и е циркулирал по най-високите етажи на руското правителство, но не бил адресиран към конкретни личности.
 
В него се препоръчвало Кремъл да започне пропагандна кампания в социалните мрежи и руските глобални новинарски медии, за да се насърчат американските гласоподаватели да изберат президент, който би възприел по-мека линия към Русия, отколкото правителството на тогавашния президент Барак Обама, казали седемте източници.
 
Във втори документ на института, изготвен през октомври и разпространен по същия начин, се предупреждавало, че кандидатът на демократите Хилари Клинтън най-вероятно ще спечели изборите. 
Поради тази причина било по-добре Русия да спре пропагандата си в подкрепа на Тръмп и вместо това да засили посланията си за изборни измами, за да подрони легитимността на американската избирателна система и да навреди на репутацията на Клинтън. Действията са имали за цел да подкопаят евентуалното ѝ президентско управление.
 
Пожеланата от източниците на агенцията анонимност е поради класифицирания характер на руските документи. Източниците също така отказват да обсъждат как САЩ са ги придобили.
Американските разузнавателни служби отказали коментар.
 
За изявление не били открити нито говорителят на Путин, нито руският институт.
 
Ролята на "Ръша тудей" и агенция Спутник 
 
Документите са от основно значение за заключението на правителството на Обама, че Русия е предприела кампания на "фалшиви новини" и е извършвала кибератаки срещу Демократическата партия и щаба на Клинтън, казали източниците.
"Путин е имал в главата си тази цел през цялото време и е поискал от института да му изработи пътна карта", казал един от тях, който е бивш високопоставен служител от американското разузнаване.
 
Четирима от източниците заявили, че подходът, който е очертан в стратегическия документ от юни, е разширение на действия на правителството на Путин от март 2016 г. По думите им тогава Кремъл инструктирал държавни медии, включително международните "Ръша тудей" и агенция Спутник да започнат да излизат с положителни съобщения за кампанията на Тръмп.
 
"Ръша тудей" не била открита за коментар. Говорител на Спутник окачествил твърденията за участие в кампания на Кремъл като "абсолютни лъжи". "И между другото, не за пръв път чуваме такива лъжи от източници от "американските разузнавателни среди"", заявил той в имейл.
 
В нито един от документите на руския институт не се споменава за разпространяването на хакнатите имейли на Демократическата партия с цел намеса в американските избори, казали източниците. По думите им хакването било тайна операция, която била проведена отделно от Кремъл. Явната пропаганда и тайните хакерски действия се допълвали взаимно.
 
Според сайта на института по времето на написване на документите негов директор е бил генерал Леонид Решетников, а после през януари го е наследил Михаил Фрадков, бивш началник на руското външно разузнаване от 2007 до 2016 г.
Ройтерс отбелязва, че не може да определи дали някой от тях е пряко замесен в изготвянето на документите. Кабинетът на Решетников препратил към института за коментар.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?