Ройтерс: Кризата заплашва испанския ден за отдих от пазаруване

Религиозните фестивали и спокойните неделни дни могат да бъдат следващите жертви на икономическата криза в Испания, тъй като се променят радикално правилата за това кога да работят магазините, а новите дати за празниците разклащат дълбоко вкоренените традиции, пише в четвъртък в кореспонденция от Мадрид агенция Ройтерс.

Според сегашния закон голяма част от търговските обекти трябва да са затворени през повечето недели, но от средата на юли централната област Мадрид, в която се намира и столицата, ще разреши магазините да работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Промяната е част от усилието на премиера десноцентрист Мариано Рахой да направи икономиката на Испания по-конкурентоспособна, докато се опитва да изведе страната от кризата.

Според политиците мярката може да създаде хиляди работни места. Тя е подкрепяната от някои големи магазини и потребителски организации и би била приветствана от туристите.

Сега в Испания почти всеки четвърти е безработен, а икономическите проблеми накараха страната да поиска европейска спасителна помощ за банките си.

По-гъвкавите правила обаче ще означават голяма културна промяна в едно традиционно католическо общество, отбелязва Ройтерс. Дори за много от хората, които не ходят на църква в неделя, този ден е време за семейството и приятелите, а не за пазаруване или работа. Новите часове за работа на магазините в Мадрид ще бъдат повече, отколкото са дори някои от най-либералните в това отношение режими в Европа, като във Великобритания, където през 1994 година търговията в неделя бе разрешена в известни параметри, но където все още повечето големи магазини могат да работят само шест часа.

Страни с подобна католическа традиция, като Италия, имат по-голям диапазон на работно време на магазините, отколкото е режимът в момента в Испания, но все още се прилагат ограничения.

Германия е с един от най-строгите режими, като съпротивата срещу работата на търговски обекти в неделя все още е голяма.

Малките магазинчета се притесняват, че ще пострадат, тъй като големите вериги имат ресурсите да се възползват максимално от реформите, като отнемат възможностите за развитие на специализираните магазини за сандали и шапки, за дрехи и керамика, които все още имат място на главните улици в Мадрид. Много малки магазини не желаят особено да променят схемата на работа и да поемат разходите за допълнителен персонал в неделя. Много малки търговски обекти, като смесените магазинчета, вече имат разрешение да работят в неделя, но по принцип предпочитат да не го правят.

Дребният и среден бизнес в Испания е по-голям и допринася повече за икономиката, отколкото е средното равнище за този показател в Европа, но закри 1,5 милиона работни места или 14 % от работната си сила между 2008 и 2010 година, според проучване на Европейската комисия.

Възможността търговските обекти да работят повече часове в Мадрид вероятно ще бъде само началото на по-голяма промяна.. Управляващата Народна партия настоява подобни реформи да има в останалите от общо 17 области на страната. Плановете все още не са напълно доуточнени, но централното правителство проучва възможността да премести три празника, включително два религиозни, към най-близкия понеделник или петък. Според правителството това ще повиши продуктивността в Испания, тъй като много работници няма да ползват прекалено дълги уикенди.

Португалия вече реши да премахне четири от 14-те си държавни празника през 2013 година за пет години, за да насърчи растежа си.

Някои от критиките срещу новия режим на работа на магазините в Мадрид идват от религиозни организации, които посочват, че неделята е важна за обществото без значение дали хората я използват за ходене на църква или не.

Икономическите проблеми на Испания поставиха дебата за работното време на магазините в центъра на плановете за възстановяване. Неотдавнашно проучване на IE Business School установи, че увеличаването на работните часове на магазините в Испания ще повиши обемите на компаниите с 2,8 % през идната година и ще създаде най-малко 20 000 работни места през следващите три години.

Според испанското министерство на икономиката промяната в навиците, като например увеличаването на възможностите да се пазарува онлайн денонощно, правят такава реформа необходимост. Увеличаването на малките смесени магазини и други типове магазини, ръководени от китайци в Мадрид, които са склонни да работят повече часове и в неделя, също показват, че има нужда от по-гъвкаво работно време на магазините.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?